Uuden asunnon ostaminen ei ole riskitöntä

Vanhaa asuntoa ostaessa joutuu usein jännittämään kalliita remontteja ja odottamattomia vikoja, kun taas uudessa asunnossa kaikki on uutta ja uusien määräysten mukaan tehtyä. Onko uuden asunnon ostamisessa muita riskejä kuin kahden kodin loukkuun jääminen?

Katso kaikki myynnissä olevat kohteetJokakoti.fi-asuntopalvelusta.

Taantuma ehti Suomessa hiljentää rakentamista jonkin verran, mutta ala on taas pikkuhiljaa vilkastumassa lähemmäs normaalia. Puolet vuosittain rakennettavista asunnoista on kerros- ja rivitaloasuntoja. Vaikka ne ovatkin ostajalle hintavampi valinta kuin vanhat, niille on silti kysyntää.

– Uuden ja vanhan asunnon myyntihintojen erotuksella saa aika paljon, jos päätyy ostamaan uuden asunnon, toteaa Skanska Kotien lakimies Kirsi Palviainen istuessaan hiljattain valmistuneen asunnon keittiössä, jonka vaaleat pinnat kiiltelevät uutuuttaan.

– Esimerkiksi tässä keittiössä kaikki on uutta ja raikasta, kaappeja on paljon, ja tilasuunnittelu on tehty niin, että kaikki mahdolliset neliöt on saatu hyötykäyttöön.

Putkiremonttibuumin kourissa olevaan vanhempaan rakennuskantaan verrattuna uuden asunnon ostaja saa kodin ilman remonttihuolia. Putki- tai julkisivuremontti merkitsee tuntuvia kustannuksia, eikä summaa välttämättä saa takaisin siinä vaiheessa, kun remontoitua asuntoa ollaan myymässä eteenpäin.

Uudet rakennukset on myös rakennettu tiukennettujen määräysten mukaan, joten ne ovat esimerkiksi äänieristyksen ja vesieristyksen osalta erilaisia kuin vanhemmat asunnot. Energiamääräyksiä ollaan parasta aikaa uusimassa ja joillain rakennusliikkeillä on lisäksi omia kehityshankkeita.

Vaarana kahden asunnon loukku

Uutta asuntoa ostaessa ei tarvitse pelätä remontteja tai odottamattomia vikoja, mutta asuntokauppaan liittyy kuitenkin paljon mietittävää. Yksi suurimmista riskeistä on kahden asunnon loukkuun jääminen.

– Jokaista asunnonostajaa mietityttää, saako vanhan asunnon myytyä ja missä vaiheessa, ja rakennusliikkeet ovat yrittäneet ideoida turvajärjestelyjä loukkutilanteiden varalle, Skanska Kotien lakimies Kirsi Palviainen kertoo.

–Esimerkiksi meillä kaikki asunnonostajat kytketään turvavakuutukseen, joka korvaa asumiskuluja enintään tuhat euroa yhdeksän kuukauden ajan, jos vanha asunto ei mene kaupaksi tai elämäntilanne muuttuu esimerkiksi työttömyyden tai työkyvyttömyyden vuoksi.

Asuntokauppalaki turvaa

Uutta asuntoa ostavan turvana on myös asuntokauppalaki, joka määrittelee muun muassa, millaisia asiakirjoja ostajan nähtävillä tulee olla. Ennen kohteen myyntiä laadittavista teknisistä ja taloudellisista asiakirjoista selviävät esimerkiksi yhtiön taloustilanne, lainan määrä, lupapiirustusten yksityiskohdat sekä rakennustapaselostukset.

– Toinen asuntokauppalain sisältämä ostajan turvamekanismi ovat ostajien omat edustajat. Asunnonostajat saavat valita rakennusprojektiin rakennustyön tarkkailijan ja tilintarkastajan, joskin rakentajan vastuu pysyy samana myös ilman edustajien valintaa, Skanska Kotien lakimies Kirsi Palviainen sanoo.

Kolmas turvamekanismi ovat erilaiset asunnonostajan ja yhtiön hyväksi asetetut vakuudet. Palviainen muistuttaa kuitenkin, että vakuudet kattavat aina vain osan hankkeen arvosta, joten rakentajan taustat kannattaa selvittää varmuuden vuoksi.

– Asunnonostajan on aina hyvä ottaa selville, kenen kanssa on tekemässä kauppaa. Yrityksen luotettavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, ja selvittää, kuinka kauan yritys on toiminut rakennusalalla, ja millainen on yrityksen vakavaraisuus ja taloudellinen tilanne.

Myytävät uudiskohteet löydätJokakoti.fi-asuntopalvelusta.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat