Uudellamaalla jo 50 000 työntekijää lomautusuhan alla ­– Pikavippifirmat iskivät jo kiinni epätoivoiseen tilanteeseen

Lomautusten määrä rajussa kasvussa – pankeilta apua asuntovelallisille 1:58
Lomautusten määrä rajussa kasvussa – pankeilta apua asuntovelallisille.

Koronavirus näkyy valtavana piikkinä yritysten lomautuksissa. Pelkästään Uudenmaan TE-toimistoon on tähän päivään mennessä ilmoitettu noin 50 000työntekijän lomautuksiin mahdollisesti johtavista yt-neuvotteluista.

Mitä  yrityksille tapahtuu, tulee näkymään myös kotitalouksien lompakoissa. Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzarin mukaan lomautukset ovat iso riski pikavippien ja kulutusluottojen käytön kasvuun.

– Nyt kannattaa laittaa laskuja järjestykseen sen mukaan, mikä on järkevin maksujärjestys. Ei pidä ottaa uutta rahaa sisälle, vaan neuvotella laskuihin maksujärjestelyjä.

Takuusäätiöstä muistutetaan, että osapikavippifirmoista on alkanut hyödyntää ihmisten epätoivoisuutta lomautustenaikana.

– Markkinoille on tullut jo ensimmäisiä tuotteita, joissa selvästi yritetään käyttää tilannetta kaupallisesti hyödyksi ja rakentaa tuotteita, joita markkinoidaan ihmisille hankalan tilanteen ylittämiseksi.

Pankeilta kädenojennuksia 

Useat pankit ovat ilmoittaneet lyhennysvapaista asuntovelallisille koronakriisin aikana. Esimerkiksi Suomen suurin asuntolainojen antaja OP Ryhmä myöntää asiakkailleen 12 kuukauden maksuttoman lyhennysvapaan.

– Pidän asuntolainan lyhennysvapaata asiakkaiden kannalta merkittävänä, sillä aika monella käytettävissä olevista kuukausituloista saattaa mennä lyhennykseen jopa 34 prosenttia. Jos sovimme toisin, niin siitä löytyy monelle liikkumavaraa talouteen, henkilö- ja pk-yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Harri Nummela sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat