Mainos

Utöyan sankaripelastajat: Nuoret pelkäsivät auttajiakin

Saksalainen Marcel Gleffe on noussut Norjassa yhdeksi sankariksi pelastettuaan useita nuoria Utöyan saarelta, jossa sai perjantaina surmansa ainakin 86 henkilöä. Asiasta kirjoittaa saksalainen Der Spiegel -lehti.

32-vuotiaan Gleffen perheen lomaretki Norjaan sai yllättävän käänteen, kun heidän Utvikan leirintäalueen vastarannalla sijaitsevalta saarelta alkoi kuulua laukauksia. Vaikka Gleffen perhe oli kuullut hieman aikaisemmin tapahtuneesta Oslon räjähdyksestä, he luulivat laukauksia aluksi ilotulitukseksi.

- Ensin kuului yksi tai kaksi pamausta, mutta sen jälkeen kuului varsinainen laukausten tulva. Sen jälkeen menimme laiturille katsomaan, mitä tapahtui, Marcelin äiti Heidrun kertoo Der Spiegelille.

Laituri sijaitsee noin 600 metrin päässä saarelta. Gleffet näkivät laiturilta, kuinka monet pakenivat saarelta uimalla. He myös havaitsivat nuorten huutavan apua.

Siinä vaiheessa armeijataustan omaava Marcel Gleffe tajusi, että jotain kauheaa on tapahtunut. Hän riensi vuokraamalleen pienelle veneelle ja lähti kohti saarta. Useat uimassa olevat nuoret huusivat Gleffeä pysymään kaukana heistä, mutta se ei saksalaisen pelastustoimia hidastanut. Hän muun muassa heitteli pelastusliivejä uimareille.

- Tuollaisissa tilanteissa tulee toimittua vaistomaisesti, Marcel perusteli.

Gleffe ajoi veneellään useita kertoja laiturin ja saaren väliä, pelastaen vedestä arvionsa mukaan 20-30 nuorta. Kaikkiaan Utvikan saarelle pelastettiin noin 150 Utöyan saarella ollutta nuorta.

Erään pelastustöihin osallistuneen norjalaisen mukaan saaren rantakallioilla piileskelleet nuoret eivät luottaneet veneellä saapuneeseen apuun, koska verilöylyn takana oli poliisiksi pukeutunut mies.

- He huusivat "älä tule lähemmäs, haluatko tappaa meidät?", norjalainen kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.