Utelias pyykkäri ilahtui Nobelista

Nobelin lääketieteen yksi palkinnonsaaja, Carol Greider, 48, oli pesemässä pyykkiä aikaisin maananataiaamuna, kun hänelle tuli puhelu Tukholmasta Nobel-komitealta. Greider kertoo riemastuneensa ilmoituksesta. "On ihana saada palkinto tieteestä, jota tekee vain silkkaa uteliaisuuttaan", Greider hehkutti Ruotsin Radiolle.

Puhelinhaastattelun aikaan rouva Greider oli jo herättänyt koko perheensä ja valmisti aamiaista kahdelle lapsilleen.

"Herään joka aamu aikaisin ja olin pyykkäämässä" kertoo Greider mutta myöntää, että hänelle oli vihjaistu Ruotsista mahdollisesti tulevasta varhaisesta puhelinsoitosta.

Greider toimii opettajana John Hopkins yliopistossa Yhdysvaltain Baltimoressa.

Palkinnon toinen saaja, Elizabeth Blackburn, 60, kertoi olleensa nukkumassa kotonaan Kaliforniassa, kun uutinen herätti hänet. "Luulen, että olen edelleen nukkumassa ja tämä onkin unta", Blackburn vitsaili radiohaastattelussaan. Hän on syntynyt Australiassa, muuttanut ensin Britanniaan tekemään tohtorinväitöskirjaa ja sittemmin Yhdysvaltoihin. Hän sai Yhdysvaltojen kansalaisuuden 2003 mutta säilytti Australian passinsa - ja myös vahvan aksenttinsa.

Blackburnin molemmat vanhemmat ovat lääketieteen tutkijoita. Hän kertoo, että Marie Curie oli hänen nuoruutensa suuri idoli. Cambridgessä opiskellessaan hän sai tukea kunnianhimoisille tieteen tavoitteilleen työskennellessään Fred Sangerin ohjauksessa. Sanger on aino elossa oleva ihminen, joka on saanut peräti kaksi Nobelin palkintoa.

Blackburn työskentelee opettajana Kalifornian yliopistossa San Franciscossa, kuten hänen puolisonsa, biokemian tutkija John Sebat. Blackburn toi yliopistolleen neljännen Nobelin. Time-aikakauslehti valitsi hänet vuonna 2007 maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon.

Palkinnon kolmas saaja, Bostonissa asuva brittiläissyntyinen Jack Szostak, 57, kuulosti yli-innostuneelta ja yli-iloiselta radiossa kertoessaan tutkimustyön etenemisestä.

Szostak kertoo, että tämän tutkimuksen tekeminen oli tavallista riemuisampaa. "Etsimme sitä entsyymiä ja kun saimme ensimmäiset merkit siitä, pidimme sitä hurjan mielenkiintoisena".

Szostak kävi koulunsa Kanadassa ja kuuluu nykyisin Harvardin yliopiston tutkijaryhmään.

Szostak oli hyös herännyt vasta Nobel-komitean soittoon ja kertoi pitäneensä ensin epätodennäköisenä, että varhainen soitto olisi ollut tieto maailman arvosteluimman palkinnon osumisesta hänelle itselleen. "Sanoin vaimolleni aiemmin, että jos se soitto tulee, se tulee puoli kuudelta, mutta sehän tulikin paljon aiemmin", kertoo Szostak. Kaikki kolme tiesivät, että he ovat ennakkoveikkailuissa suosikkeja.

Kolmikon palkinto myönnettiin heidän selvitettyään miten telomeeri suojelee kromosomeja ja kuinka telomeraasi -niminen entsyymi säilyttää tai poistaa molekyylin suojan.

"Odotamme innolla että saamme nähdä talvisen Tukholman lasten kanssa" kuittasi Szostak tulostaan Nobelin palkintojen jakotilaisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat