USU: Pääministerin virka-asunto saatetaan siirtää pois Kesärannasta – löytyykö uusi asunto Helsingin ydinkeskustasta?

Pääministerin virka-asunto saatetaan siirtää Helsingin Meilahdessa sijaitsevasta Kesärannasta pääkaupungin ydinkeskustaan, valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolnaan, kertoo Uutissuomalainen. 

Asiaa harkitaan valtioneuvoston kansliassa pääministerin virka-asunnon ohjeen valmistelun yhteydessä. Ohjeen uudistaminen pantiin alulle, kun pääministeri Sanna Marinin (sd.) aamupaloista nousi kohu viime vuoden keväällä. Marin maksoi kohun jälkeen takaisin aamiaisetunsa arvon veroineen ja ilmoitti luopuvansa ateria-edusta. Uusi ohje ei ole vielä valmistunut. 

Lain mukaan pääministerillä on asunto valtion talossa.

– Pykälän sanamuodoista on todettavissa, että laissa tarkoitettuja virka-asuntoja voi olla vain yksi. Missä virka-asunto on jatkossa, on vielä aidosti auki. Tämä avoin kysymys määrittää myös virka-asuntoa koskevan ohjeen sisällön, sanoo yksikön päällikkö Heikki Hovi Uutissuomalaiselle.

Pääministeri Marin kommentoi ateriaedusta syntynyttä kohua:"Hyvä että asiat selvitetään" 3:17
Näin pääministeri kommentoi ateriaedusta syntynyttä kohua toukokuussa 2021.

Päätökseen virka-asunnon sijainnista vaikuttavat valtion kiinteistöstrategia ja toimitilastrategia. Jälkimmäisessä linjataan, että tilat tukevat tuloksellista toimintaa ja käyttösidonnaisten tilojen käyttöastetta ja kustannustehokkuutta seurataan.

Carl Ludvig Engelin piirtämä Smolna rakennettiin 1820-luvulla ja on parhaillaan peruskorjattavana. Työn on määrä valmistua keväällä, ja Smolnaa on tarkoitus jatkossakin käyttää edustus- ja neuvottelutilana. Päätöksiä asumiskäytöstä voidaan Hovin mukaan tehdä remontin valmistuttua.

Smolna sijaitsee Eteläesplanadin varrella, kivenheiton päässä Kauppatorista ja Presidentinlinnasta.

Talo on historiansa aikana toiminut muun muassa kenraalikuvernöörin virkatalona ja sisällissodan aikana lyhyen aikaa punakaartin johtokeskuksena. Smolna peruskorjattiin juhlahuoneistoksi 1960-luvulla. 

23.11.2022 klo 8.12: Uutista korjattu otsikon osalta. 

Lue myös:

    Uusimmat