Mainos

Uspenskin katedraaliin ei isketty ensimmäistä kertaa

Poliisi joutuu tutkimaan ikonivarkautta Uspenskin katedraalissa jo toista kertaa. Edellisen kerran varkaat veivät ikonin elokuussa 2007.

- Yhtäläisyyksiä teoissa on varsin vähän. Tekopaikka on toki sama, mutta aiemmalla kerralla varkaus tapahtui kirkon aukioloaikana ja nyt kirkkoon murtauduttiin kirkon ollessa kiinni, vertaa tutkinnanjohtaja Kari Niinimäki Helsingin poliisista.

Kolme vuotta sitten pitkäkyntisten matkaan lähti Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän ikoni, jonka arvo oli kymmeniätuhansia euroja. Niinimäen mukaan nyt varastetusta Kozeltshanin ihmeitätekevän Jumalansynnyttäjän ikonista ei ole tehty rahallista arviota.

Kolme vuotta sitten varastettua ikonia ei ole löydetty, kuten ei varkaitakaan. Tekoa epäiltiin kuitenkin tilaustyöksi.

- Kirkossa olisi ollut tälläkin kertaa muutakin vietävää. Miksi sitten juuri nämä vietiin, se on vaikea kysymys vastattavaksi, Niinimäki sanoo.

Helsingin ortodoksinen seurakunta on arvioinut, että ikoneita on vaikea myydä avoimilla markkinoilla, koska ne ovat hyvin tunnistettavia. Samaa mieltä on myös Niinimäki.

- Uskoisin, että markkinat ovat jossain muualla kuin Suomessa. Ortodoksisen kirkon vahvimmilla alueilla eli Itä-Euroopassa nämä markkinat varmaankin ovat parhaat.

Molemmissa varkauksissa tutkinnanjohtajana toimineen Niinimäen mukaan ikonivarkaudet ovat Suomessa erittäin harvinaisia: hän muistaa ainoastaan Uspenskin katedraalin varkaudet.

- Koska tekopaikat ja anastetut tavarat ovat näin erikoisia, ei tutkintoihin ole muodostunut rutiinia. Haastavia kysymyksiä ovat muun muassa, kuka tällaista tekisi ja missä ne markkinat olisivat. Syyllinen on tavallista hankalampi löytää, Niinimäki luonnehtii.

Poliisin tutkimukset ovat vielä alkuvaiheessa, eikä sillä vielä ole tietoa kuin tekoajasta, -tavasta ja siitä, mitä varastettiin. Yleisövihjeetkään eivät ole auttaneet tutkintaa eteenpäin.

Katso Jenny Matikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.