Uskottomuuden lajityypit – minkälaisia ulkopuolisia suhteita voi olla?

Vakituinen parisuhde solmitaan yleensä siinä uskossa, että kumpikin osapuoli on toiselle uskollinen. Mitä pidempään suhde on kestänyt, sen suuremmaksi kasvaa todennäköisyys siitä, että kumppani saattaa harrastaa seksiä parisuhteen ulkopuolisen henkilön kanssa. Aina ei kuitenkaan ole kyse pettämisestä, vaan ulkopuolinen seksi voi myös olla sovittu asia.

Tilaisuus tekee uskottomaksi

Masters ja Johnsonin mukaan yhden illan suhteet tai hyvin lyhytkestoiset syrjähypyt ovat tyypillisiä tilannejohtoisia suhteita. Sangen ominaista tällaisen suhteen kehittymiselle on vapautunut ilmapiiri ja alkoholin mukanaolo. Tilanne tekee tepposensa varsinkin loma- ja työmatkoilla sekä etenkin yritysten pikkujouluissa.

Toinen yleispiirre tällaiselle suhteelle on se, että siitä jää harvoin kiinni. Lisäksi kumpikin osapuoli ymmärtää, ettei suhteeseen liity mitään sitoumuksia. Tilannejohtoinen suhde tyydyttää osapuolten senhetkisiä tarpeita, joita voivat olla elämän piristäminen seksillä tai hetkellisen yksinäisyyden torjuminen. Yhden illan suhde voi tosin sisältää syvällisempiäkin elementtejä. Henkilö saattaa testata omaa viehättävyyttään ja tahtoa kokea itsensä halutuksi. Irtosuhteen taustalla saattaa olla myös korkeamman sosiaalisen statuksen hankkiminen tai pyrkimys kostaa omalle uskottomalle kumppanille.

Yksissä tuumin

On olemassa avioliiton ulkopuolisia suhteita, joissa kumpikin tai toinen osapuoli on yhteisestä sopimuksesta vapaa etsimään seuraa parisuhteen ulkopuolelta. Tutkimusten perusteella varsin useassa tapauksessa kyseessä on sittenkin vähemmän yksimielinen päätös. Sangen usein mies sanelee ehdot ja toimii niiden mukaan. Naiselle jää vain myötäilevä rooli.

Mikäli kyseessä on rehellinen yhteinen päätös, sisältää sopimus yleensä säännöt siitä, ettei ulkopuolinen suhde saa sisältää henkisiä ulottuvuuksia vaan kysymykseen tulee pelkästään seksi. Mitään mustasukkaisuuden osoituksia ei myöskään hyväksytä. Toisinaan uudeksi rakastajaksi otetaan molempien osapuolien ystävä. Kaikista säännöistä ja varotoimista huolimatta parisuhteeseen saattaa silti tulla karikkoja.

Parinvaihto

Parinvaihto eli swinging on rantautunut Yhdysvalloista Brittein saarten kautta myös tänne pohjolaan. Parinvaihdossa on kyse yksimielisestä päätöksestä harrastaa seksiä vieraiden kumppaneiden kanssa. Parinvaihto aloitetaankin perin usein naapurin tai tutun parin kanssa. Tutkija Tannahill on sitä mieltä, että parinvaihto on yhtä vanha keksintö kuin avioliittokin. Tutkimusten perusteella parinvaihtoa harrastavat henkilöt ovat usein korkeasti koulutettuja, hyvin toimeentulevia ja arvostettuja kansalaisia. He eivät myöskään käytä alkoholia yhtään sen enempää kuin henkilöt, jotka eivät harrasta parinvaihtoa. He eivät myöskään poikkea muilta elintavoiltaan vastaavassa sosioekonomisessa luokassa olevista ihmisistä.

Kimppakivaa kolmelle

Pari saattaa etsiä itselleen myös kolmatta osapuolta seksielämänsä virkistämiseksi. Yhdysvaltalainen tutkijaArno Karlen tarkkaili 20 vuotta kolmen henkilön välistä seksiä harrastavien ihmisten elämää. Hänen tutkimuksensa mukaan kolmas osapuoli on yleensä nainen ja juuri naisten välinen seksuaalinen kanssakäyminen on koko toiminnan ydin. Mies tyypillisesti ensin katselee naisten välistä seksiä lisäten näin omaa kiihottumistaan ja lopulta yhtyy uuden osapuolen kanssa. Oma kumppani on miehelle pääasiassa vain statisti. Tällaisen session tarkoituksena onkin lähinnä miehen fantasioiden ja mielihalujen tyydyttäminen.

Mikäli tilanteessa on mukana kaksi miestä, he yleensä yhtyvät naiseen vuorotellen tai hyväilevät häntä yhtaikaa. Harvemmin kuvioon liittyy miesten välistä seksiä. Tämä on siinä mielessä erikoista, sillä Karlenin mukaan miehillä on 2–3 kertaa enemmän homoseksuaalisia kokemuksia kuin naisilla.

Karlenin tutkimukseen osallistuvat henkilöt kertoivat, että kolmen henkilön yhteinen seksiseikkailu voi olla hyvinkin virkistävä kokemus ja tuoda uutta jännitettä myös normaaliin parisuhteeseen. Tällainen seksi voi kaikesta huolimatta olla myös riskipeliä, sillä kolmas henkilö voi aiheuttaa avioliittoon mustasukkaisuustraumoja sekä kateutta ja lopuksi rikkoa koko liiton.

Vapaat avioliitot

Vapaissa avioliitoissa seksuaalisesti aktiivisempi osapuoli saa tyydyttää seksuaaliset halunsa täysin vapaasti muiden kanssa. Avioliiton toinen osapuoli voi olla jopa helpottunut siitä, ettei hänen tarvitse jatkuvasti vastata viriilimmän osapuolen seksihaluihin.

Vapaa avioliitto voi sisältää myös rajoitetumman muodon. Siinä pareilla on vapaus olla yhdynnässä muiden henkilöiden kanssa, mikäli he joutuvat olemaan pitkiä aikoja erossa toisistaan. Avioelämän palatessa normaaliksi ulkopuoliset suhteet ovat jälleen kiellettyjä. Mustasukkaisuus on näiden suhteiden yleisin kompastuskivi.

Valloitukset

Niin kutsuttu valloitussuhde on eräs lyhyen suhteen alalajeista. Valloituksia harrastavat pääasiassa miehet, jotka kokevat jatkuvaa tarvetta hurmata uusia naisia. Moni valloituksia etsivä mies ei siltikään pidä seksiä suurimpana motiivina toimintaansa. Suurimman tyydytyksen valloittaja saa siitä itsetunnon ja voiman kohoamisesta, minkä hän kokee valloitettuaan uuden naisen. Joillakin henkilöllä valloituksen kohde on voinut olla pitkä projekti, joka on onnistuakseen vaatinut tarkkaa pitkän tähtäyksen suunnittelua ja välitavoitteita. Kun mielenkiinnon kohde on vihdoin saavutettu, siitä saatu mielihyvä on voimakkaampi kuin seksin tarjoama nautinto.

Viha/kosto

Viha tai kosto voi johtaa lyhyisiin suhteisiin. Tutkimusten perusteella naisilla on miehiä enemmän tällaisia suhteita. Tarkoituksena on kostaa kumppanin ulkopuoliset suhteet. Kosto voi johtaa joko yhteen tai useampaan lyhytkestoiseen suhteeseen.

Avioeroa edeltävät suhteet

Avioeroa edeltävät suhteet ovat eräänlaisia testejä, joissa tarkastellaan avioliiton ulkopuolella olevia mahdollisuuksia sekä puntaroidaan mahdollisen eron järkevyyttä. Tällaiset suhteet auttavat Masters ja Johnsonin mukaan miestä tai naista arvioimaan seuraavia kriittisiä asioita:

1) Onko henkilö menettänyt jotain ollessaan avioliitossa, ja onko muiden seksielämässä eroavaisuuksia?

2) Osaako henkilö toimia oikein uuden kumppanin kanssa?

3) Mikäli henkilö eroaa, niin minkälaisia suhteita hän mahdollisesti kohtaa?

Saamiensa kokemusten perusteella henkilö voi tehdä ratkaisunsa suuntaan jos toiseen.

Miesten väliset suhteet

Jotkut miehet harrastavat lyhyitä biseksuaalisia suhteita. Heterosuhteessa asuva mies voi hakea vaihtelua normaaliin seksielämäänsä tai kokeilla, miltä seksi miehen kanssa tuntuu. Toisaalta on miehiä, jotka ovat naimisissa, mutta huomaavatkin olevansa pääasiallisesti homoseksuaaleja tai käyttävät avioliittoansa peittämään homoseksuaalisuutensa. Näille miehille avioliiton sisäinen seksisuhde ei ole tyydyttävä ja he etsivät seuraa miesten parista. Joukkoon mahtuvat myös ne miehet, jotka ovat täysin biseksuaaleja ja kokevat seksin sekä miehen että naisen kanssa erittäin miellyttäväksi.

Naisten väliset suhteet

Myös naisilla voi olla lyhyitä suhteita toisen naisen kanssa. Naisten biseksuaalisten suhteiden lyhyttä kestoikää selitetään kolmella mallilla:

1) Suhde oli seksuaalista ja psykologista kiinnostusta aiheeseen. Suhde naisen kanssa ei kuitenkaan ollut sitä, mitä sen epäiltiin olevan ja suhde katkaistiin. Toisaalta suhde saattoi tuottaa mielihyvää, mutta ei kuitenkaan siinä määrin, että sen takia kannattaa riskeerata varsinainen parisuhde.

2) Seksisuhde syntyi kahden hyvän ystävän välille kuin luonnostaan. Kumpikin tai toinen osapuoli kuitenkin kokee tämän uuden piirteen uhkaavaksi tai epämukavaksi ja suhde palautuu takaisin pelkäksi ystävyyssuhteeksi.

3) Naisten välinen suhde syntyi erityisessä tilanteessa kuten yhteisellä lomamatkalla. Suhde kuitenkin päättyy loman loputtua.

Rajumpaa seksiä

Arviolta alle prosentti vakituisessa suhteessa olevista henkilöistä hakee seksielämäänsä rajuutta ulkopuolisella suhteella. Parisuhteen sisäinen sukupuolielämä ei tarjoa heille mahdollisuuksia tyydyttää salaisimpia seksifantasioita. Tällöin turhautunut osapuoli etsii itselleen samoista roolileikeistä pitävän ystävän. S/M-leikit voivat hyvinkin usein jakaa puolisoiden näkemykset siitä, mikä on niin sanottua normaalia seksiä ja mikä kuuluu perversioon. Suurin osa ihmisistä ei edes uskolla ehdottaa kumppanilleen esimerkiksi dominointi/alistusleikkiä, koska pelkää toisen leimaavan hänet epänormaaliksi. Tällöin saattaa olla helpompaa hakeutua sellaisen henkilön luokse, jolla on samanlaiset intressit. Tällaiset suhteet voivat olla hyvinkin pitkäaikaisia.


Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja