Uskomatonta: Näin vähän joulukinkustasi jää käteen tuottajalle

Suomen Sikayrittäjien yhdistyksen toiminnanjohtaja Ari Bergin mukaan sianlihatuotanto on Suomessa käytännössä kannattamatonta.

Sianlihan kysyntä Suomessa on huipussaan ja samalla monet kotimaiset sikatilat joutuvat lopettamaan kannattamattoman toiminnan vuoksi. Suomen Sikayrittäjien yhdistyksen toiminnanjohtaja Ari Bergin mukaan tuottajat eivät yksinkertaisesti saa tekemästään työstä palkkaa. Bergin mukaan yhtenä avaintekijänä sianlihan hinnoittelussa ovat teurastamot, jotka neuvottelevat hinnoista yhdessä lihatalojen ja kaupan kanssa. Bergin mukaan jo pienikin korotus sianlihan hinnassa helpottaisi tuottajien taakkaa.

Samaan aikaan Berg kehottaa myös kauppoja toimimaan kotimaisen lihan puolesta.

– Kyllä se niin on, että kaupat voisivat todella miettiä sitä omaa katettaan. Onko asia todella niin, että ulkomaista tuotetta arvostetaan yhtä paljon kuin kotimasta? Voisiko kotimaisille tuotteille olla pienemmät katteet? Berg ehdottaa.

MTK:n mukaan kauppa ei suostu kuitenkaan tinkimään omista katteistaan. Kaupan alalta puolestaan kommentoidaan, ettei se voi yksistään mennä nostamaan hintoja, kun alkutuottajien ja kaupan välissä ovat lihanjalostajat, jotka ostavat lihan ja myyvät sen edelleen kaupoille. Loppujen lopuksi hinnan ratkaisee pitkälti se, kuinka paljon suomalaiset ovat valmiita maksamaan kotimaisesta sianlihasta.

Muutamia senttejä tuottajalle

Karu totuus on Bergin mukaan se, että suomalainen tuottaja saa sianlihasta noin 1,7 euroa kilolta. Tästä summasta vähennetään vielä muun muassa rehu- ja energiakustannukset. Mitä tuottajalle sitten jää loppujen lopuksi käteen yhdestä sianlihakilosta?

– Ehkä muutamia senttejä, korkeintaan kymmeniä, jos plussan puolelle ylipäätään edes päästään. Yrittäjä, jolla on palkattuja työntekijöitä ei välttämättä nettoa yhtään mitään.

Viime vuonna esimerkiksi potkallisen tuoreen joulukinkun hinta oli kaupassa noin 8 euroa kilolta.

Bergin mukaan suomalainen kuluttaja voi vaikuttaa hintakuiluun suosimalla kotimaisia tuotteita.

– Arvostakaa kotimaisia tuotteita ja tarkistakaa siitä paketista, mistä tuote todella on peräisin. Tuotemerkit voivat joskus olla hämääviä. Joutsenmerkistä tunnistaa kotimaisen tuotteen, Berg muistuttaa.

Lue myös:

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat