USA varoitti Suomea Molotov-Ribbentrop -sopimuksesta

Tutkijan mukaan Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt kertoi etupiirijaosta Suomen Washingtonin suurlähettiläälle elokuussa 1939. Lähettiläs ei uskonut tietoa.

Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt kertoi jo elokuussa 1939 suomalaisille Molotovin-Ribbentropin sopimuksen salaisesta lisäpöytäkirjasta. Siinä Saksa ja Neuvostoliitto olivat jakaneet Euroopan, ja tässä jaossa Suomi kuului Neuvostoliiton etupiiriin.

Yhdysvaltalaiset olivat saaneet tiedon Saksan ulkoministerin Joachim von Ribbentropin avustajiin kuuluvalta Hans von Herwartilta. Tämä tunsi asian läpikotaisin, koska huolehti neuvottelukunnan yhteydenpidosta Berliiniin.

Roosevelt kutsui Suomen Washingtonin-suurlähettilään Hjalmar Johan Procopén tekosyyn varjolla luokseen ja ilmoitti suorasukaisesti, että Moskovan neuvotteluissa Suomi oli jätetty Neuvostoliiton etupiiriin. Presidentti ei voinut paljastaa tietolähdettään, koska vuoto oli tapahtunut Saksan lähetystössä Moskovassa, kertoo filosofian maisteri Kauko I. Rumpunen uutuuskirjassa Minä vakooja (Valitut Palat). Rumpunen työskentelee tutkijana Kansallisarkistossa.

Procopé ei uskonut kuulemaansa, vaan yritti saada sille vahvistusta Yhdysvaltain ulkoministeriöstä. Koska kyse oli huippusalaisesta asiasta, siitä ei Rooseveltin lisäksi tiennyt kuin kourallinen virkamiehiä. Näihin Procopé ei törmännyt, joten hän ei saanut kaipaamaansa vahvistusta saamilleen tiedoille.

Niinpä lähettiläs tyytyi merkitsemään Rooseveltin selväsanaisen varoituksen tavalliseen raporttiin, joka saapui Helsinkiin vasta kuukauden kuluttua.

- Rooseveltin tarkoituksena oli saattaa tieto Suomen päättäjien tietoon, mutta Procopé ei ehkä ymmärtänyt Yhdysvaltain presidenttivaltaista järjestelmää eikä Washingtonin silloista huhumyllyä, Rumpunen huomauttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat