Mainos

USA-sopimukset vesittämässä ICC:n

Britannia ja Italia lupailevat Yhdysvalloille syytesuojaa.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) arvovalta on uhattuna, kun Britannia ja Italia ovat suostumassa kahden välisiin sopimuksiin Yhdysvaltain kanssa. Tähän mennessä yksikään EU-valtio ei ole taipunut Yhdysvaltain tarjoukseen. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Yhdysvaltain eri maille tarjoama sopimus heikentäisi tuomioistuinta.

-Vahva tulkinta on, että amerikkalaisten esittämä sopimus olisi sellainen, että se aika lailla romuttaisi koko ICC:n, Tuomioja sanoi tänään. Britannia ja Italia vahvistivat EU:n ulkoministerien kokouksessa aikovansa solmia sopimuksen, joka takaa Yhdysvaltain kansalaisille syytesuojan YK:n alaisessa rikostuomioistuimessa.

- Valmistaudumme allekirjoittamaan sopimuksen, Berlusconi sanoi italaisille toimittajille. Berlusconi, joka on yhä myös maansa ulkoministeri, ei täsmentänyt milloin sopimus tehdään. Sekä Britannia että Italia ilmoittivat odottavansa EU:n yhteistä kantaa, jota haetaan syyskuun loppuun mennessä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell tarjosi kirjeitse aiemmin tässä kuussa mm. EU-valtioille kahdenvälisiä sopimuksia, jotka varmistavat erityisesti sen sotilaille koskemattomuuden ICC-oikeudessa. EU:n toive yhtenäisestä kannasta vesittyy, jos kaksi suurta jäsenmaata lipeävät rintamasta.

Tuomioja ei osannut sanoa, miten EU:lla voisi olla yhteinen linja ilman Britanniaa ja Italiaa. Syytesuojan Yhdysvalloille ovat aiemmin luvanneet Israel, Itä-Timor, Romania ja Tadzhikistan. Näistä Romania on EU:n hakijamaa.

Tuomioistuimen on määrä aloittaa toimintansa Haagissa ensi vuoden alussa. Se käsittelee mm. kansanmurhia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Oikeudessa on toistaiseksi mukana 78 valtiota. Unionin lakiasiantuntijat käsittelevät sopimuksen oikeusperustaa ensi viikolla. EU:n komission lakiasiantuntijat katsovat, että Yhdysvaltain kanssa bilateraalisopimuksen tekevä toimii ICC-sopimuksen vastaisesti.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.