Mainos

USA iski Afganistaniin ja Sudaniin

Yhdysvallat on tehnyt ilmaiskut Afganistaniin ja Sudaniin. Afganistanissa kohteena oli Yhdysvaltojen epäilemä terroristien tukikohta. Sudanissa Yhdysvaltain ilmavoimien koneet iskivät pääkaupunki Khartuminen lähellä olevaan kemianlaitokseen. Hyökkäyksistä ilmoitti presidentti Bill Clinton illalla yhdeksältä Suomen aikaa. Afganistanilaisen uutistoimiston mukaan Yhdysvaltain iskussa maahan kuoli ainakin 15 ihmistä. Suomen ulkoministeriö odottaa vielä lisäselvityksiä Yhdysvaltain ilmaiskuista. Tilannetta pidetään kuitenkin jo huolestuttavana.

-Tänään määräsin asevoimamme iskemään Afganistanissa ja Sudanissa oleviin terroristikohteisiin niiden kansalliselle turvallisuudellemme aiheuttaman uhan vuoksi, Clinton sanoi Martha's Vineyardissa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Clintonin mukaan iskut suunnataan saudiarabialaisen miljardöörin Osama bin Ladenin kanssa tekemisissä oleviin ryhmiin.
-Näillä ryhmillä oli avainrooli Kenian ja Tansanian pommi-iskuissa, Yhdysvaltain koillisrannikolla lomaileva Clinton sanoi.

-Yhdysvallat hyökkäsi maailman aktiivisimpiin kuuluvaa terroristitukikohtaan. Se sijaitsee Afganistanissa ja sitä ylläpitävät Osama bin Ladenin kanssa yhteistyössä olevat ryhmät, verkko, jota mikään valtio ei tue, mutta joka on vaarallisimpia, joita meillä on vastassamme, presidentti sanoi.

-Me iskimme myös kemiallisiin aseisiin liittyvään kohteeseen Sudanissa, Clinton jatkoi. Kohde liittyi hänen mukaan terroristien toimintaan ja yhteysverkkoon.

Blair ja Gingrich ilmaisivat tukensa

Britannian pääministeri Tony Blair ilmaisi eilen illalla tukensa Yhdysvaltain ilmaiskuille Afganistaniin ja Sudaniin. Blairin toimiston mukaan hänelle oli etukäteen ilmoitettu niistä.
-Tämän kuukauden julmuudet Nairobissa, Dar-es-Salaamissa ja Omaghissa ovat osoittaneet, millaista kipua ja kärsimystä terrorismi voi aiheuttaa viattomille ihmisille, Blair sanoi toimistonsa julkaisemassa lausunnossa.

-Kannatan voimakkaasti tätä Yhdysvaltain toimintaa kansainvälisiä terroristeja vastaan. Terroristit kaikkialla maailmassa tietävät, että demokraattiset hallitukset tulevat toimimaan päättäväisesti heidän pahojen rikostensa estämiseksi, Blair lisäsi.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaaninen puhemies Newt Gingrich sanoi Yhdysvaltain "toimineen oikein ja oikeaan aikaan" hyökätessään terroristitukikohtiin. Gingrich sanoi saaneensa tietää hyökkäyssuunnitelmista hallituksen virkamiehiltä.
-Me aloimme kaavailla jotakin tällaista heti Kenian ja Tansanian pommihyökkäysten jälkeen", Gingrich kertoi.

75 risteilyohjusta

Yhdysvallat käytti ainoastaan mereltä laukaistavia risteilyohjuksia iskiessään Sudaniin ja Afganistaniin. Asiasta kertoivat Yhdysvaltain puolustusviranomaiset. Arabianmerellä ja Punaisella merellä olevista laivaston aluksista laukaistiin yhteensä noin 75 risteilyohjusta.

Sudanissa kohteena oli pääkaupunki Khartoumin liepeillä sijaitseva tehdas, joka Yhdysvaltain mukaan liittyy terroristien käyttämien kemiallisten aseiden tuotantoon. Sudanin hallituksen mukaan kyseessä oli lääketehdas. Afganistanissa ohjuksien maalina oli oletettu terroristien tukikohta ja koulutusleiri.
(STT-Reuters-AFP-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.