Ursa: Viime yön valoilmiö saattoi olla meteoriitti

Ursa-yhdistyksen mukaan viime yönä havaittu valoilmiö saattoi olla meteoriitti. Valoilmiötä on epäilty myös ilmakehään pudonneeksi avaruusromuksi.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa pitää mahdollisena, että viime yönä Suomessa nähty voimakas valoilmiö saattoi olla meteoriitti. Hätäkeskukset arvioivat yöllä Keski-Suomessa ja Savossa, että oudon valon aiheutti avaruusromun putoaminen ilmakehään.

Suunnittelija Arja Hokkanen Ursasta Helsingistä kertoi iltapäivällä, että toistaiseksi ei voida varmasti sanoa, kumpi valoilmiön aiheutti. Hokkasen mukaan tulipallona nähty kappale on useimmiten luonnollinen meteori eli pieni aurinkokuntaan kuulunut kivi- tai rautameteoroidi. Toinen vaihtoehto on avaruusromu.

Maapalloa kiertää tuhansia satelliittien kappaleita ja silloin tällöin, keskimäärin muutaman vuoden välein niitä päätyy maahan saakka eri puolille maailmaa. Ensimmäiset valohavainnot ilmoitettiin hätäkeskuksille Keski-Suomesta ja Savon länsiosista kello 00.58. Myöhemmin ilmeni, että havaintoja oli tehty muuallakin Suomessa aina pääkaupunkiseutua myöten.

Savonlinnassa kuultiin jyrinää

Valohavaintojen lisäksi Savonlinnan seudulta saatiin samaan aikaan kolme ilmoitusta oudosta jyrinästä. Siellä ilmiö tuntui etenevän lounaasta koilliseen.

-Jyrinä liittyy kappaleen tunkeutumiseen huomattavan matalalle ilmakehässä, niin matalalle, että sen tippumiseen liittyvä äänijyrinä saattoi kantautua havaitsijoiden korviin asti. Kappaleen selviytyminen ilmakehän läpilennosta näin alas puoltaa sitä mahdollisuutta, että jokin osa siitä olisi voinut selvitä jopa aina maanpinnalle asti, Hokkanen päätteli.

Eri raporttien mukaan tulipallo näkyi taivaalla kello 00.57 noin 1-3 sekunnin ajan. Ilmiön loppuvälähdys valaisi useilla paikkakunnilla yöllisen maanpinnan valkeaksi. Ursan mukaan tulipallon kirkkautta on kuvailtu sanoilla "aivan uskomaton, kuin salaman kirkkaus". Lennettyään kolme sekuntia kohde hajosi siruiksi ja noin minuutin kuluttua kuului noin 30 sekuntia pitkä jyrinä kuin kaukaisesta ukkosesta.

Tulipallo antoi ilotulituksen

Kokenut taivaanilmiöiden havaitsija Tom Eklund näki tulipallon eli bolidin Valkeakoskella.

-Bolidi kirkastui kirkastumistaan mitä lähemmäksi horisonttia se tuli ja lopuksi aivan horisontin tasalla tapahtui näyttävä loimahdus. Ensimmäisen loimahduksen jälkeen sirkus alkoi, värit vaihtuivat koko ajan.

-Mukana olivat suurin piirtein kaikki värit, mitä tähdenlennoissa voi nähdä: kirkasta vihreää, oranssia, keltaista, punaista, sinistä, violettia ja valkoista. Mitä lähemmäksi horisonttia tähdenlento painui, sitä kirkkaammaksi se tuli ja lopulta ehkä 3-5 astetta horisontista se alkoi piirtää paksua kirkkaan oranssia vanaa ja aivan horisontin tasalla näkyi hyvin kirkas välähdys, Eklund kuvaili.

Ursa odottaa lisää havaintoja

Ursan mukaan ilmiön lyhyt kesto puoltaa luonnollista tähdenlentoa ja useat värit taas avaruusromun, esimerkiksi satelliittien kappaleiden putoamista. Asia saattaa selvitä muutaman päivän viiveellä avaruusorganisaatioiden kuten Nasan tiedonnannoista, joissa kerrotaan alas tippuneista satelliiteista.

Satelliitit tehdään yleensä hyvin ohuista materiaaleista, jotka useimmiten palavat nopeasti loppuun maahan syöksyessään. Mahdollisen putoamisalueen selvittämisessä tarkat havainnot kappaleen lentoradasta ovat avainasemassa. Havainnoista voi ilmoittaa Ursaan puhelinnumeroon 09-6840400 tai sähköpostilla ursa@ursa.fi.

Edellisen bolidin arveltiin syöksyneen maahan kesäkuussa Itä-Suomessa. Tästäkin Ursa sai paljon havaintoja, mutta itse meteoriittia ei ole löytynyt.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat