Urheilulääkäri kohtasi taiteilijan – ja valaistui

Urheilijoiden pitäisi tutustua nykyistä paljon nykyistä enemmän taiteeseen, käydä näyttelyissä ja konserteissa.

Hiljentyminen taiteilijoiden hengen palon äärelle avaisi uusia näkyjä ihmisen voimasta ja antaisi potkua kilpakentille. Taiteen ja urheilun vastakkain asettaminen ei edusta nykypäivää.

Näin puhuu urheilulääkäri ja ortopedi Tapio Kallio, entinen huippupikajuoksija. Nuorena urheilijana Kallio ei näitä asioita juuri pohtinut. Urheilijoiden henkisiä ja fyysisiä lukkoja hoitaessaan hän alkoi pohtia asioita toisin. Sitten hän kohtasi taiteilijan - silmästä silmään.

– Taiteella on parantava voima, hän julistaa nyt.

Taidetapahtuma omassa kodissa

Tapio Kallio seisoo vaimonsa kanssa kotitalonsa laajalla parvekkeella. He katselevat uniikkia teosta, joka on juuri kiinnitetty heidän parvekkeensa kaiteeseen. Teosta varten huolellisesti asennetut valot heijastuvat kuparin pinnasta. On pimeä marraskuun ilta. Parvekkeelle on kokoontunut joukko valon ystäviä nujertamaan tätä pimeintä vuodenaikaa.

On siis aika paljastaa uusi veistos, juuri tähän kotiin hankittu. Menneinä aikoina tällaiset puolijulkiset teosten paljastukset kodeissa olivat melko yleisiä, nykyään näitä tapahtuu harvoin.

Räjähtävää voimaa

Teoksen nimi on Läpimurto, sen on tehnyt kuvanveistäjä Kim-Peter Waltzer. Hän on alkuun saattanut teoksen räjäyttämällä, eli kuparilevy on upotettu maahan ja sen alle on asetettu dynamiittipanostus. Veistos on saanut muotoonsa suurelta osalta näin.

Tunnettu urheilulääkäri Tapio Kallio kertoo oppineensa ymmärtämään taiteen parantavaa merkitystä vasta viime aikoina – merkittävästi juuri kuvaveistäjä Waltzerin ansiosta.

– Hän tuli vastaanotolleni näyttämään puutunutta jalkaansa, jossa ei ollut lopulta mitään vikaa. Mutta me aloimmekin keskustella siitä, mitä on hyvinvointi. Ei tällaiseen persoonaan voi olla kiinnittämättä erityistä huomiota.

Seuraava vaihe oli se, että Tapio Kallio päätti viedä vaimonsa yllätysmatkalle heidän hääpäivänään. He ajoivat kohti Pohjois-Karjalaa eikä vaimo tiennyt lainkaan, mihin oltiin matkalla. Lopulta he saapuivat Valamon luostarin pihaan ja vastassa oli taiteilija Waltzer.

– Valamossa vietimme muutaman päivän rauhallisen loman ja siellä tutustuimme Kim-Peterin taiteeseen. Halusimme sitä kotiimme. Tiedustelimme valmiita teoksia, mutta hän halusi tehdä meille oman. Hän kävi katsomassa paikan ja mietti tarkkaan siihen sopivan teoksen.

Pitäisi tajuta, ettei ymmärrä

Ja nyt arkisena marraskuun iltana vietetään pieni juhlahetki Kallion perheen parvekkeella. Ortodoksiuskoinen taiteilija on kutsunut paljastustilaisuuteen kirkkonsa johtajan Arkkipiispa Leon. Arkkipiispa puhuu mielen vapaudesta - taideteosta tai runoa ei pidä lähteä selittämään, koska kaikkea ei pidä järjellä selittää.

– Minulle on tärkeää, että taiteeni päätyy paikkaan, jossa sillä on omistajalleen todellinen merkitys, kuvailee veistäjä Waltzer. En pidä ajatuksesta, että ”taide kuuluu kaikille”, koska taiteen tekeminen ja kokeminen on prosessi, jonka eteen pitää nähdä vaivaa.

Läpimurto-teos näkyy Kallion pariskunnan makuuhuoneen ikkunasta - veistos on paikassa, johon aamuaurinko osuu.

– On hyvä herätä, kun ensimmäiseksi ikkunasta näkyy uniikkia taidetta, hymyilee Tapio Kallio.

Kilpakumppani Bryggare menestyi hengen palolla

- Urheilijahan ei juuri koskaan tunnusta olevansa masentunut tai burn out. Vastaus on ”ylikunnossa”. Ylikunnossa ollaan usein henkisessä lukossa, kuvailee urheilulääkäri Tapio Kallio.

Kallio muistelee omia huippu-urheiluvuosiaan. Hän oli 1980-luvulla maajoukkuetason aitajuoksija, kilpakumppaninaan Arto Bryggare. Bryggare oli tunnetusti kentillä räiskyvä persoona, joka ei lukinnut tunteitaan sisäänsä. Kallion mukaan tämä vaikutti merkittävästi siihen, että Bryggaresta kasvoi maailman huippu.

- Itse olen ollut aika lailla sekulaari (maallinen) suorittaja elämässäni, niin urheilijana kuin työssäni. Juoksijana jäinkin sitten kansalliselle tasolle, hän naurahtaa. Enkä ole ollut mikään taiteen asiantuntijakaan. Nyt yritän, koska taiteella on merkitys toipumisessa, pohtii Kallio.

Tapio Kalliolla ja Kim-Peter Waltzerilla on samanlainen peruskäsitys: Taiteen tulee antaa valoa ja lohtua, henkistä virtaa.

- Olemme Kim-Peterin kanssa haaveilleet ”Palautumiskeskuksesta”, jossa urheilija saisi hoitoa myös henkisiin vammoihinsa. Tämä voisi lääkärin mukaan tarkoittaa uusia askeleita juuri taiteen oivaltamisen tiellä. Jostain mielen sopukoista tulee se hengen valo, joka nipistää tuloksista ne tarvittavat sentit ja sekunnit.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat