Mainos

Uraani nostattaa tunteita Kuusamossa

Kuusamon matkailualueen ytimeen on suunnitteilla useita kaivoksia, mikä kiihdyttää mieliä kunnassa. Kuusamossa parhaillaan vieraileva elinkeinoministeri Jyri Häkämies vaatii avoimuutta kaivoshankkeiden valmistelussa

Pisimmällä suunnitelmat ovat Käylän Juomasuolla. Siellä kultamalmi sisältää myös uraania, jonka pelätään uhkaavan niin ympäristöä kuin matkailun mainettakin. Alue on australialaisen Dragon Mining -kaivosyhtiön kaivospiiriä.

– Uraani on tärkeä mielikuvajuttu. Uraani ja muut radioaktiiviset aineet ovat todella vaarallisia aineita ja ihmiset mieltävät ne sellaisiksi asioiksi, että he eivät halua olla niiden asioiden ääressä, sanoo Rukapalvelu Oy:n toimitusjohtaja Jouko Kämäräinen.

Viikovaihteessa elinkeinoministeri tutustuu eri osapuolten kantoihin ja yrittää sovitella asiaa.

– Kaivostoimintaon voimakkasti kasvava ja kehittyvä. Me painotamme sitä, että erä osapuolia kuullaan ja että ympäristökriteerejä tinkimättömästi noudatetaan. Ja katsotaan hyvin tarkkaan, miten ne on yhteen sovitettavissa, Häkämies sanoi.

Etenkin uraani on herättänyt matkailun toimijoissa ja paikallisissa ihmisissä huolta. Paikalliset pelkäävät esimerkiksi Oulangan kansallispuiston puolesta.

Dragon Miningin Oy ei vielä kerro suunnitelmiaan.

– Tällä hetkellä on tämä ympäristön arviointi vielä kesken ja tutkimuksetkin jatkuu siltä osin, että vielä ei ole sitä aika sitä kertoa. johtaja Heimo Pöyry Dragon Mining Oy:sta kertoi.

Yhtiön mukaan uraanista ei ole sille taloudellista hyötyä.

– Tämän malmin uraanipitoisuus on niin pieni, että siitä ei ole niin kuin taloudellisesti merkitystä. Kyllä se on enemmän ympäristöhaitta, Pöyry jatkoi.

(MTV3)

Katso Hannu Alstan juttu Kuusamosta (Seitsemän uutiset 22.9.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.