Mainos

Upseerien liitot: Järkyttävän suuri muutos

Upseereja edustavat järjestöt kuvaavat kaavailtuja säästötoimia rajuiksi.

Reserviupseeriliitto: Tuskaisia puheluita eri puolilta maata

Vaikuttavuudeltaan järkyttävän suuret muutokset ovat tulossa, kommentoi Suomen Reserviupseeriliitto puolustusvoimien säästöesityksiä.

– Jos koko maata halutaan puolustaa ja se halutaan tehdä yleiseen asevelvollisuuteen perustuvalla laajalla reservillä, joukkojen määrä alkaa olla sillä rajalla, ettei sen yli voi mennä, sanoi liiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen.

Hänen mukaansa liitto ei ota kantaa lakkautettaviin varuskuntiin.

– Mutta voin sanoa, että aika tuskaisia puheluita on eri puolilta maata tullut.

Esityksissä ei Kososen mukaan ole ilmeisesti pystytty huomioimaan muutosten vaikutusta maanpuolustustahtoon. Tähän asti maanpuolustuskoulutuksessa on kyetty tukeutumaan varuskuntiin kaluston ja ampumaratojen osalta. Kun nyt varuskuntaverkko harvenee, toimintamahdollisuudet alueellisesti heikkenevät.

– Kun varuskunta häviää, miten käy esimerkiksi Hälvälän ja Kontiorannan ampumaradoille? Kosonen kysyy.

Upseeriliitto: Muutos kova, mutta pakko tehdä

Upseeriliiton mielestä Puolustusvoimien uudistus oli pakko tehdä. Sen sijaan samanaikaisesti neljän vuoden aikana toteutettavat 800 miljoonan euron lisäsäästöt aiheuttavat Puolustusvoimien suorituskyvyn romahtamisen.

– Esimerkiksi seuraavan neljän vuoden aikana ei ole varaa kouluttaa kuusi kuukautta palvelevia varusmiehiä maastossa kuin 25 vuorokautta. Kuitenkin kun aikanaan siirryttiin kuuden kuukauden palvelukseen, edellytettiin osaamistason kannalta 60:tä maastovuorokautta, huomauttaa Upseeriliiton puheenjohtaja Harri Westerlund.

Puolustusvoimat lähtee Westerlundin mielestä nyt tekemään kovaa ja rajua muutosta. Hän sanoi, että yhdistämisten myötä kahdeksan joukko-osastoa oikeastaan muuttuu neljäksi.

– On haettu hallinnollisestikin niin paljon säästöjä kuin vain mahdollista on. Perustetaan joukko-osasto fyysisesti pitkillä etäisyyksillä olevista Puolustusvoimien joukoista, Westerlund sanoo.

Tämä vaikuttaa hänen mielestään upseerien tehtävärakenteeseen: Heillä on aiempaa vähemmän vaativia esimies- ja johtamistehtäviä.

– Tämä puolestaan vaikuttaa upseerien osaamiseen ja käytettävyyteen sodan ajan tehtävissä, Westerlund huomautti.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.