Mainos

Uponnut sukellusvene löytynyt Tukholman saaristosta?

Tukholman saaristosta on löytynyt luultavasti toisessa maailmansodassa torpedolla upotettu neuvostoliittolainen sukellusvene, kertoivat Dagens Nyheter ja Svenska Dagbladet -lehdet tänään.

Alusta ei ole vielä päästy tutkimaan. Ruotsin rannikkovartioston piirissä on lehtien mukaan kauan huhuttu, että Suomen puolustusvoimat upotti neuvostoliittolaisen sukellusveneen tällä alueella, joka sijaitsee Söderarmin majakasta koilliseen Tukholman pohjoisessa saaristossa. Yksityinen sukeltajaryhmä löysi tähän saakka tuntemattomana pysyneen sukellusveneen hylyn äskettäin 40 metrin syvyydestä. Aluksesta otettuja valokuvia näytettiin torstaina Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitokselle.

Kuvat ovat kuitenkin huonolaatuisia, ja ainoa, mitä voidaan ehdottoman varmasti sanoa, on, että kyseessä tavanomainen sukellusvene, jonka runko on murtunut. Asiantuntijat uskovat DN-lehden mukaan, että kyseessä on 30-luvulla rakennettu neuvostoliittolainen. luultavasti D2-tyyppinen sukellusvene. Svenska Dagbladet -lehden tietojen mukaan kyseessä on niistä neuvostoaluksista, jotka toimivat Itämerellä vuosina 1941-42. Saksa ja Suomi olivat sodan ollessa kuumimmillaan laskeneet Suomenlahdelle miinasulkuja ja sukellusveneverkkoja estääkseen neuvostolaivaston ulospääsyn.

Muutamat neuvostosukellusveneet onnistuivat kuitenkin pääsemään Itämerelle. Niiden tehtävänä oli ennen kaikkea häiritä malmikuljetuksia Luulajasta Pohjois-Ruotsista ja Oxelösundista Tukholman eteläpuolelta Saksaan. Ruotsin rannikkovartiosto ei tunne hylyn tarkkaa sijaintia, joka on toistaiseksi vain yksityisten sukeltajien tiedossa. Sukeltaminen on alueella sallittua, mutta mitään ei saa nostaa merenpohjasta ilman lupaa.

Sukellusvene oli kansainvälisillä vesillä tullessaan upotetuksi, mutta sääntöjä muutettiin 60-luvulla niin, että hylky on nyt Ruotsin aluevesillä. Lennart Brittner Ruotsin puolustusministeriöstä pitää selvitettynä, että uppoamisen syynä oli sotatoimi. Löytö ei hänen mukaan kuitenkaan johda diplomaattisiin hankaluuksiin, koska sukellusvene oli kansainvälisillä vesillä tullessaan torpedoiduksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.