Unkari pistää sosiaaliturvan varassa elävät puolipakolla töihin – "Pitkäaikaistyöttömille eräänlainen ansa"

2:11

Unkarilla on oma ”aktiivimallinsa”, joka on osaltaan vähentänyt työttömyyttä ja nostanut työllisyysastetta.

Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on kuitenkin ennen muuta poliittinen temppu, jolla pääministeri Viktor Orban voitelee työssä käyvää keskiluokkaa.

Közmunka on yksi Orbanin johtaman Unkarin taikasanoista. Käytännössä se tarkoittaa julkista työllistämisohjelmaa, jolla sosiaaliavun varassa elävät nostetaan työmarkkinoille.

Näistä julkisista töistä saa palkkaa noin 250 euroa kuussa, mikä on selvästi enemmän kuin sosiaaliavustus alimmillaan (n. 80€ / kk). Tyttömyyskorvausta sai ennen yhdeksän kuukautta, nyt enää vain kolme kuukautta, jonka jälkeen työtön putoaa sosiaaliavustusten varaan.

Töihin pitää tarttua

– Jos kunnallinen viranomainen tarjoaa töitä, työpaikka pitää ottaa vastaan. Se on pakollista. Jos kieltäytyy, menettää myös sosiaaliavustuksen, Közmunka-ohjelmaa tutkinut sosiologi György Molnar erittelee.

Unkari onnistui viime vuonna painamaan työttömyyden noin neljään prosenttiin juuri työllistämisohjelman ansiosta. Sen piirissä on nelisen prosenttia työvoimasta. Talous kasvoi sekin neljän prosentin vuosivauhtia.

Molnarin mielestä julkiset työt vääristävät työllisyyslukuja.

– Julkista töitä tekevät eivät ole työttömiä, mutta heitä ei myöskään voida laskea osaksi vapaita työmarkkinoita. Tämä on pitkäaikaistyöttömille eräänlainen ansa, Molnar painottaa.

Hänen mukaansa julkiset työt ovat pikemminkin estäneet ihmisiä siirtymästä vapaille kilpailluille työmarkkinoille.

– Järjestelmän pitäisi toimia niin, että valtio tukee yksityisiä yrityksiä, jotka työllistävät, Molnar lisää.

EU-tuet vauhdittavat kasvua

Sijoitusportaali portfolio.hu:n vanhempi analyytikko Istvan Madar muistuttaa, että Unkari kärsii jo työvoimapulasta ja siksi kohtuullisen reipas talouskasvu ei voi jatkua kovin pitkään.

Maan työllisyysaste on verrattain korkea, mutta samaan aikaan tuottavuus on huolestuttavan huono.

Unkarin julkinen talous on korkean työllisyysasteen ja hyvän kasvun ansiosta paremmassa kunnossa kuin monissa muissa EU-maissa.

Kasvun keskeisenä moottorina toimivat tosin EU:n tukimiljardit ja työllisyysluvut johtavat nekin harhaan: merkittävä osa työikäisestä väestöstä ei kuulu aktiivisiin työnhakijoihin.

György Molnar pitää Közmunka-ohjelmaa ennen muuta poliittisena temppuna.

– Sillä legitimoidaan työttömille maksettavien avustusten korottaminen. Keskiverto unkarilainen palkansaaja on kuitenkin sitä mieltä, että sosiaaliturvan varassa elävien on parempi tehdä jotain.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja