Unifil-komentaja vaati EU:ta painostamaan Israelia

Israelin ilmavoimat loukkaavat päivittäin Libanonin ilmatilaa vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa.

YK:n Libanon-joukkojen ranskalainen komentaja Alain Pellegrini on vaatinut Euroopan unionia painostamaan Israelia, jotta Israel lopettaisi Libanonin ilmatilan loukkaukset. Pellegrini tapasi Beirutissa EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan.

Solana on Lähi-idässä kiertomatkalla, jonka aluksi hän vieraili Israelissa. Solana käy vielä Jordaniassa ja Egyptissä.

YK:n Unifil-joukkojen tiedottaja Daljeet Bagga sanoi israelilaisten sotilaskoneiden tekevän päivittäin 9-15 lentoa Libanonin yllä. - Se on libanonilaisista erittäin ärsyttävää, ja tällaiset alueloukkaukset voivat johtaa helposti välikohtauksiin.

Israel on sanonut lentojen olevan välttämättömiä aseiden salakuljetuksen estämiseksi Syyriasta libanonilaisille Hizbollah-joukoille. - Meillä ei ole minkäänlaista tietoa, tuleeko aseita vai ei, vastasi Bagga kysymykseen aseiden salakuljetuksesta.

Etelä-Libanonissa on Baggan mukaan tällä haavaa 8000-9000 YK:n rauhanturvaajaa. Vahvuus on määrä nostaa 15 000 sotilaaseen.

Suomesta on jo alueella tiedusteluosasto ja valmisteluosasto, ja pääjoukko on tulossa ensi viikon alussa. Tällöin suomalaisjoukon vahvuus nousee runsaaseen 200:aan.

(MTV3-STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat