Unettomuutta hoidetaan liian usein lääkkeillä

Unettomuutta hoidetaan liian usein lääkkeillä. Lääkehoidon aloittaminen liian varhain voi peittää alleen unettomuuden todelliset syyt, katsoo asiantuntijaryhmä, joka on laatinut Käypä hoito -suosituksen unettomuuden hoitoon.

Unettomuuden noidankehän katkaisemiseksi olisi etsittävä sen taustalla mahdollisesti olevia sairauksia. Elämän muutostilanteet ja jatkuva stressi voivat aiheuttaa unettomuutta terveellekin ihmiselle.

Unettomuus voi laukaista masennuksen

Psykologi Soili Kajaste vahvistaa, että unilääkehoidossa on se vaara, ettei unettomuuden perimmäistä syytä pyritä ratkaisemaan.

- Lääkkeet tuovat hetken helpotuksen, mutta moniin lääkkeisiin tulee tottumus ja niitä alkaa käyttää yhä suurempia määriä.

Unilääkkeistä on myös haittavaikutuksia, kuten tokkuraisuutta.

- Kun joudutaan miettimään ihmisen kanssa syitä, miksi unottomuus johtuu, siihen tarvitaan aikaa. Sitä vastaanotoilla ei usein ole, Kajaste selittää.

Unettomuuden kierteen voi katkaista eri tavoin. Erilaiset keskittymis- tai rentoutumiskeinot voivat Kajasteen mukaan auttaa toisia.

- Jos on pitempään jatkunut unettomuus kyseessä, pitää miettiä, mikä sitä ylläpitää. Usein se on unettomuuden pelko, Kajaste selvittää.

Joskus unettomuudesta kärsivän kannattaa antaa itselleen lupa olla päivällä väsynyt - uni saattaa tulla seuraava yönä silmään paremmin. Unettomuuden pelko kuitenkin nostaa usein viretasoa niin paljon, että unen saamisesta tulee vaikeaa.

Unettomuuden taustalla voi olla yhtäkkinen elämäntilanteen muutos, esimerkiksi läheisen menetys tai perheriita. Myös taipumuksella on vaikutuksensa unettomuuden syntymisessä.

- Jos on huolta kantava tyyppi, taipumus unettomuuteen lisääntyy. Toiset osaavat käsitellä stressiä myös paremmin kuin toiset, Kajaste muistuttaa.

Yöunen pituudella ei sinänsä ole väliä, 7-8 tuntia yössä riittää monelle aikuiselle hyvin. Monet eivät myöskään malta nukkua, Kajaste kertoo. Kierteeseen jouduttuaan asiantuntevaan hoitoon kannattaa kuitenkin hakeutua.

Mikäli unettomuus kroonistuu, joillakin ihmisillä voi puhjeta esimerkiksi masennus tai muita mielialahäiriöitä. Myös sosiaalinen elämä voi unettomuuden vuoksi kärsiä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat