Unelmista totta - sisustusratkaisuja romantikoille

Tämän hetken sisustusmuoti ei suosi sisustuksia, jotka ovat koristeellisia kuin karamellit olipa sitten kyseessä kalusteet, tekstiilit, valaisimet tai koriste-esineet. Rehevämmän ja näyttävämmän sisustuksen suosija saa onneksi sisustaa kotinsa juuri niin kuin haluaa. Mutta ongelma taitaakin olla siinä, mistä niitä yksilöllisempiä ratkaisuja löytää. Mitä on siis tarjolla romantikolle ja rehevämmän sisustuksen ystävälle, kun kansainväliset trendit suosivat pelkistettyä linjaa ja hillittyjä värejä ?

Jos haluaa todella yksilöllisiä sisustusartikkeleita, on syytä suunnata askeleet pieniin sisustusliikkeisiin. Useimmiten niiden omistajat ovat perustaneetkin liikkeensä siitä syystä, että he ovat ihastuneet ulkomailla käydessään sisustusartikkeleihin, joita Suomessa ei ole saatavilla. Mieleen on saattanut tulla, että näitä varmasti muutkin ostaisivat, jos niitä olisi tarjolla.

Romanttisemman linjan ystävä on saattanut saada myös antiikkikärpäsen pureman. Antiikkiharrastus on tullut viime vuosina yhä suositummaksi. Monille meistä ei ole kuitenkaan niin tärkeää se, että esine on oikeasti vanha. Silloin lähes samaan lopputulokseen pääsee hankkimalla uusvanhan esineen.

Menneen maailman kaipuu oli varmasti yksi syy siihen, minkä vuoksi kertaustyylit viime vuosisadan vaihteessakin tulivat suosituiksi. Unohtaa ei sovi myöskään ulkomaisten tv-sarjojen ja lehtien vaikutusta sisustusvinkkien jakajina. Sisustusliikkeissä kerrotaankin asiakkaiden välillä etsivän tietyn tyylistä sohvaa tai tuolia, joka on tullut nähtyä vaikkapa ulkomaisissa saippua- tai draamasarjoissa. Yleensä nämä sisustusesineet ovat myös edustaneet runsaampaa ja koristeellisempaa linjaa.


Nämä kuvastimet eivät ainoastaan kerro kuka on maassa kaunein, vaan ovat itse varsinaisia kaunottaria. Aurinkopeiliä valmistaa pieni italialainen yritys, joka tekee peilinsä käsityönä. Kehys veistetään puusta, monimutkaisimmissa koristelut työstetään puumassasta ja lopuksi kehys käsitellään lehtikullalla.

Voiko kodin lämmönlähde enää sievemmäksi muuttua ? Ranskalainen Godin on valmistanut valimossaan Guisessa vuodesta 1840 valurautakaminoita- ja takkoja. Laajan malliston hauskimmat ilmestykset ovat Petit Godin-nimellä tunnetut pyöreät tai soikeat kaminat. Näitä kaunottaria viedään tänä päivänä ympäri maailmaa. Petit Godinia koristavat emaloidusta teräksestä valmistetut uuninluukut ja keittolevynä toimiva päälikansi, jonka kautta kamina täytetään joko puilla tai hiilillä. Tuli sytytetään etuluukkujen kautta. Jatkuvalämmitteinen kamina on viehkeä ilmestys ja kaiken lisäksi kätevä vaikkapa ullakkohuoneistossa tai kesämökillä, mutta yhtä hyvin omakoti- tai rivitalossa. Savut johdetaan kaminan takaa kevytteräshormilla ulos. Petit Godin-kaminaa saa vaihtoehtoisesti sinisellä, ruskealla tai vihreällä emaloinnilla, mustan lisäksi.

Aitoa Botticelliä, van Goghia tai Renoiria on tuskin kenelläkään kotinsa seinällä, mutta italialaiset ovat keksineet painaa kuuluisien maalareiden teokset silkkipainotekniikalla tukevalle painokankaalle. Luvattomasta kopioinnista ei sentään ole kyse, vaan kangastaulujen valmistaja on ostanut töiden paino-oikeudet perikunnilta ja museoilta. Mestareiden töistä tehdyille painokankaille voi keksiä monta hauskaa käyttötapaa. Kankaita voi käyttää tauluina ja seinävaatteina. Ne voidaan kehystää taulukehyksiin tai ommella kehykset kankaasta ja ripustaa taulu sitten kankaasta ommeltujen ripustuslenkkien varaan. Painokankaista voidaan ommella tyynyjä ja peitteitä, jopa verhokappoja. Viimeisin keksintö on verhoilla sängynpääty painokankaalla sekä siihen sopivalla taustakankaalla ja kehystää kuva-aihe siististi tereellä. Lähes 50 mestarillisessa työssä riittää valinnan varaa.

Raidat, ruudut, ruusut ja muutkin perinteisen englantilaisen sisustamisen klassikkoaiheeet ovat aina kuulunet englantilaisen Sandersonin tapetti- ja tekstiilivalikoimiin. Sinivalkoisen ystävälle tarjoillaan tällä kertaa enlantilaisen puutarhan kukkaloistoa.

Kiireisenä aamuna sulavalinjainen yksiotehana termostaatteineen on pelastus.

Jos ei joka aamu tarvitse pelätä myöhästyvänsä töistä, voi aamun aloittaa perienglantilaiseen tyyliin kylvyssä. Sopivan lämpöisen kylpyveden laskeminen ammeeseen saattaa olla suorastaan elämyksenomainen kokemus nykytekniikkaan tottuneelle. Mutta tiettyä hohtoa näissä lontoolaisen Barwilin vuodesta 1905 valmistamissa hanoissa ja suihkulaitteissa on. Jos kiillotettu messinki ei ole mieleen, niin settiä saa myös kromattuna tai nikkelipintaisena.

Euroopassa on menossa tällä hetkellä kristalliboomi. Meilläkin ripustetaan moderneihin valaisimiin yksittäisiä kristalleja. Tulevatko kruunut joka kodin olohuoneen valaisimiksi, kuten joskus 1970-luvun loppupuolella on sitten eri asia. 1990-luvun alkupuolen lamakausi karsi kovalla kädellä kauppiaita. Sitten sisustusmuoti muuttui ratkaisevasti, alettiin suosia yksinkertaisempia valaisinmalleja. Pelkistys saattaa kuitenkin jo kyllästyttää monia ja aika on ehkä kypsä kristallikruunujen uudelle tulemiselle. Tarjonta on kuitenkin vielä tällä hetkellä niukkaa.

Keskieurooppalaiset haluavat kruununsa kullatuilla rungoilla. Meillä ehkä suositaan enemmän patinointia ja nikkelirunkoja. Aidossa kristallikruunussa mm. kynttiläholkit ovat lasia eivätkä muovia, kuten edullisimmissa versioissa. Sateenkaaren väreissä kimaltelevat hiotut kristallit erottaa puristelasista siinä, että kristallin prismat ovat hionnasta johtuen hieman särmikkäitä, puristelasi on sen sijaan pyöreälinjaisempaa.

Hienoimmankin kristallin hohde himmenee, jos kristallikruunua ei välillä puhdisteta. Jokaisen kristallin kiillottaminen erikseen on toivoton puuha. Onneksi nyt on saatavilla puhdistusspraytä, jonka avulla puhdistus on vaivatonta. Ennen aineen suihkutusta sähkö kytketään pois ja samalla tarkistetaan, että lamput ovat tiukasti kiinni. Kruunun alusta kannattaa suojata vaikkapa sanomalehtipaperilla. Sen jälkeen kristallit suihkutetaan spraylla ja hetken kuluttua pöly laskeutuu siististi alas.


Takorauta on nyt suosittu materiaali niin koriste-esineissä kun myös kalusteissa. Ajan patinoimaksi käsitelty parivuode.

Lue myös:

    Uusimmat