Unelmana kesämökin kunnostus tai laajennus? Toimi näin!

Suomalaiset kesämökit ovat murroksessa, sillä mummonmökkien sijaan moni rakentaa itselleen rentouttavan lomakodin astianpesukoneineen ja porealtaineen. Milloin ja miten laajennus- tai kunnostusprojektiin kannattaa ryhtyä?

Suomalaisten kesämökkien keskikoko on 48 neliötä. Valtaosa niistä on rakennettu 1970- ja 80-luvuilla. Kiinnostus vanhan loma-asunnon laajentamista kohtaan näkyy parhaillaan laajennusrakentamisen kasvuna. Laajentamalla mökki päivittyy tiloiltaan ja mukavuusvarustelultaan vastaamaan nykymökkeilijän tarpeita.

Suomessa oli vuoden 2011 lopulla kaikkiaan 492 700 kesämökkiä, joiden keskikoko oli 48 neliötä. Lähes 800 000 suomalaista kuuluu kesämökin omistavaan asuntokuntaan. Miltei jokainen suomalainen vähintäänkin vierailee ystävien tai isovanhempien mökillä kesän aikana.

– Pitkään suvun hallussa pysynyt mökki halutaan tunnesyistä säilyttää, joten varustetason kohennuksella ja lisätilan rakentamisella perintömökin elinkaarta voidaan helpoiten pidentää. Samalla mökin arvo nousee. Mökin laajentaminen kiinnostaa erityisesti kesälomien jälkeen yhä useampia mökinomistajia uuden rakentamisen sijaan, kertoo Honkarakenteen Suomen myynnistä vastaava Markus Saarelainen.

Useimmiten alkusysäyksenä laajentamiselle onkin lisätilan tarve. 1970- ja 80-luvuilla mökit rakennettiin silloisten elintapojen mukaisesti eikä niiden varustetaso enää vastaa nykypäivän tarpeita. Nykyisen mökin laajentaminen on vaihtoehto uuden mökin rakentamiselle tai erilliselle lisärakennukselle. Usein myös tontin jäljellä oleva rakennusoikeus sallii laajentamisen, muttei välttämättä lisärakennusta.

Suunnittele syksyllä, rakenna talvella, nauti kesällä

Loppukesä ja syksy ovat sopivia hetkiä käynnistää laajennuksen ideointi. Mökin laajennus onnistuu hyvin myös talvikaudella, joka on muun muassa hirsirakentamisen kannalta otollista aikaa. Kun perustukset tehdään jo ennen roudan tuloa, rakentuu laajennus valmiiksi talven aikana. Vanhan mökin peruskorjaamiseen voi lisäksi hyödyntää kotitalousvähennystä.

Jos työn haluaa tehdä ammattilaisen avulla, kannattaa laajennuksen suunnitteluun varata aikaa.

– Suunnittelu on useiden viikkojen prosessi, joka käynnistyy tonttivierailulla ja jatkuu perheen ja suunnittelijan yhteisillä keskusteluilla, Saarelainen kertoo.

Saarelainen kehottaa kääntymään ammattilaisen puoleen heti alussa.

– Ammattilainen osaa ehdottaa uudenlaisia tilaratkaisuja myös vanhaan mökkiin, sillä esimerkiksi pesutilat ja keittiö on useimmiten järkevä sijoittaa laajennusosaan, hän toteaa.

Laajennuksen rakennesuunnittelussa vaativinta on uuden ja vanhan osan erilainen "eläminen" ja tämän hallinta sekä liitoskohdan tekninen ratkaisu.

Lähde: Honkarakenne

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat