Mainos

UM tiesi suomalaisliikemiesten pidätyksestä jo lauantaina

Abu Musan saarella viime lauantaina pidätetyt suomalaiset ovat iranilaisten hallussa ja ulkoministeriön mukaan heillä ei ole hätää. Ulkoministeri Kanerva pitää mahdollisena, että miehet vapautuvat jo tänään. Suomen Iranin-suurlähettiläs Heikki Puurunen keskustelee tänään Iranin ulkoministeriön kanssa suomalaisten vapauttamisesta.

Suomen ulkoministeriö sai tiedon suomalaisten liikemiesten pidätyksestä jo lauantaina. Viranomaiset eivät kuitenkaan tiedottaneet asiasta, ennen kuin se nousi julkisuuteen eilen MTV:n iltauutisissa.

Suomen Dubain-asianhoitajan Esa Hurtigin mukaan pidätystä ei haluttu julkisuuteen, jotta pidätetyt saataisiin vapautetuiksi mahdollisimman nopeasti. Neuvottelut Suomen ja Iranin viranomaisten välillä jatkuvat.

Suomalasten kiinniotto tapahtui Abu Musan saarella viime lauantaina. Miehet olivat olleet vapaa-ajallaan kalastamassa, ja iranilaisten mukaan heidän aluksensa oli rikkonut aluevesirajaa. Vastaavanlainen välikohtaus tapahtui iranilaisten ja brittisotilaiden kesken viime maaliskuussa.

Ulkoministeriön mukaan miehet ovat turvassa, mutta edelleen iranilaisten hallussa. Ulkoministeriön arvion mukaan miesten kuulustelu alkaa tänään. Suomen Iranin-suurlähettiläs Heikki Puurunen keskustelee tänään Iranin ulkoministeriön kanssa pidätettyjen suomalaisten vapauttamisesta.

Kanerva: Vapautus mahdollinen jo tänään

Ulkoministeri Ilkka Kanerva sanoi MTV:n uutisille pitävän mahdollisena, että Iranin pidättämät miehet vapautetaan jo tänään.

Helsinki-Vantaan lentokentältä tavoitettu Kanerva vahvisti, että miehet ovat iranilaisviranomaisten hallussa. Miehiin ei kuitenkaan ole saatu suoraa yhteyttä.

Iranin viranomaiset eivät ole estäneet toimia miesten vapauttamiseksi. Kulttuurierot sekä Iranissa olleet pitkät pyhät ovat kuitenkin hidastaneet ulkoministerin mukaan asioita.

Asiainhoitaja Esa Hurtig Arabiemiraatteihin kuuluvasta Dubaista sanoo myös, että suomalaisten vapauttaminen ei ole edennyt Iranin kahden päivän pyhien takia. Hurtigin mukaan Suomen Teheranin-suurlähetystö alkaa selvittää asiaa tänään.

Hurtig on jo käynyt Iranin Arabiemiraattien-lähetystössä keskustelemassa tapauksesta.

- He katsovat, ettei tässä ole syytä huoleen, ja ihmiset voivat hyvin. Tämä on heille normaalia, sanoo Hurtig.

Lähetystöneuvos Pasi Tuominen ulkoministeriöstä pitää tilannetta vahinkona eikä usko, että miehet olisivat lähteneet tarkoituksellisesti seikkailemaan Iranin aluevesille.

- Alueen matkustustiedotetta on tarkennettu siellä sanotaan suoraan että kannatta olla varovainen siellä liikuttaessa, Tuominen muistuttaa.

Nokian työntekijöitä

Nokia Siemens Networks vahvistaa, että miehet ovat yhtiön työntekijöitä. Viestintäjohtaja Barry Frenchin mukaan yhtiön Dubain yksikössä työskentelevät pidätettiin kalastusretkellä.

Sen sijaan French ei vahvistanut, joiden mukaan yhtiö olisi ollut yhteydessä työntekijöihinsä pidätyksen jälkeen. Hän ei antanut myöskään tarkempia tietoja kalastusretkestä tai pidätettyjen sukupuolesta.

- Ihmisten yksityisyyden takia emme paljasta henkilökohtaisia tietoja heistä, French sanoi.

Yhtiö toivoo pidätyksen päättyvän mahdollisimman pian.

- Arvostamme suomalaisviranomaisten toimia tilanteen ratkaisemiseksi, French jatkoi.

Iran ja Yhdistyneeet arabiemiraatit kiistelevät Abu Musa-saaren hallinnasta. Iran otti sen haltuunsa 90-luvun alusssa. Saari on sotilasaluetta, minne on tiettävästi sijoitettu mm. merimaaliohjuksia.

Arabiemiraattikuntien liitossa asuu tätä nykyä yli 800 suomalaista. Valtaosa työskentelee suomalaisyritysten palveluksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.