Mainos

UM: Thaimaassa olevilla suomalaisilla ei "hengenhätää"

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia varovaisuuteen turistien suosimilla alueilla Thaimaassa.

Ministeriön eilen päivittämän, Thaimaata koskevan matkustustiedotteen mukaan matkustajien on syytä seurata tilanteen kehittymistä ja noudattaa viranomaisten ja matkanjärjestäjien ohjeita.

Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa on tällä hetkellä kaksi lentokenttää suljettuina, ja satoja suomalaisia odottaa kotiinpääsyä.

Ulkoministeriön tiedossa olevilla suomalaisilla ei ole hengenhätää.

- Tietenkään ei ole miellyttävää odottaa päivätolkulla sitä, että pääsee kotimaahan, mutta fyysistä hätää ei ole kenelläkään. Lentokentältä ihmiset ovat kuljetettu hotelleihin, kertoo ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin johtaja Virpi Kankare.

Matkatoimistojen kautta Thaimaahan lentää viikottain noin 400 lomalaista. Lisäksi alueella on paljon reppu- ja liikematkustajia. Bangkok on myös suosittu risteyspaikka, jossa muualta Aasiasta saapuvat vaihtavat lentokonetta.

Kankare sanoo, että Finnairilla on omat keinonsa purkaa lentokentille kertynyttä suomalaissumaa, kun lentokentät saadaan auki.

Matkustusilmoitus kannattaa tehdä ajoissa

Ulkoasiainministeriö on pyrkinyt soittamaan kaikille Bangkokissa tiettävästi oleville suomalaisille.

- On erittäin tärkeää, että paikanpäällä olevat tai aikovat muistaisivat tehdä matkustusilmoituksen.

Ulkomaille matkustava tai muuttava suomalainen voi halutessaan tehdä matkustusilmoituksen ulkoministeriölle tai Suomen edustustolle. Matkustusilmoitus tarkoittaa omien henkilötietojen, yhteystietojen ja matkaa koskevien tietojen antamista hätätapauksia varten.

Ajankohtaiset matkustusturvallisuustiedotteet voi tilata omaan kännykkään. Tiedotteet löytyvät myös ulkoasiainministeriön internetsivuilta, mutta monessa paikassa voi olla hankala löytää toimivaa internetyhteyttä.

Kankare muistuttaa, että kriisitilanteissa on erittäin suositeltavaa ottaa itse yhteyttä ulkoministeriöön tai suurlähteystöön. Ilmoittamalla yhteystietonsa ja vallitsevan tilanteen matkailija voi osaltaan helpottaa tilanteen selvittämistä.

Kankare arvioi, että ihmisten Thaimaan-lomasuunnitelmat eivät ole toistaiseksi muuttuneet.

- Etenkin silloin, kun tämä tilanne alkoi, tuli jonkin verran tiedusteluja alueella olevista omaisista. Myös muualla Thaimaassa olevat suomalaiset ovat soitelleet ja kyselleet matkasuunnitelmiensa muuttumisesta.

Terroriuhka-alueilla jokainen omalla vastuullaan

Alueella on myös terrorismiuhka, jonka vuoksi turistien on hyvä välttää alueita, joilla levottomuuksia esiintyy.

Thaimaahan matkustavia kehotetaan seuraamaan tilanteen kehitystä myös länsimaalaisten suosimissa turistikohteissa.

- Tämä tarkoittaa sitä, että ei pidä mennä sellaisiin paikkoihin, joissa väkijoukko on kokoontunut esimerkiksi mielenosoituksiin. Tervettä harkintaa toivon jokaiselle, jokaisella on vastuu omista liikkumisista. Alueilla on syytä noudattaa normaalia valppautta, Kankare sanoo.

Poikkeustila Pattanin, Yalan ja Narathiwatin maakunnissa Etelä-Thaimaassa on ollut voimassa vuodesta 2004 siellä jatkuneiden vakavien levottomuuksien vuoksi. Väkivaltaisuudet ovat levinneet myös Songkhlan maakuntaan, josta osa on poikkeustilan piirissä. Matkustamista Pattanin, Yalan, Narathiwatin ja Songkhlan maakuntiin tai kulkua näiden kautta ei suositella.

Ulkoasiainministeriön matkustustiedote on ajantasainen ohjeistus kriisialueille matkustaville. Kankareen mukaan sitä päivtetään tilanteen muuttuessa. Etukäteen on vaikea arvioida, milloin tiedotetta on tarve muuttaa. Sitä työstetään yhteistyössä muiden poihjoismaiden ja EU-maiden kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.