Ulkomaanpuheluiden hinnat laskevat

Ulkomaanpuheluiden hintakilpailu näyttää jatkuvan ensi vuonnakin. Uusimpana vetona Finnet-ryhmään kuuluva Finnet International ilmoitti tänään laskevansa vuodenvaihteessa mm. Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin soitettavien ulkomaanpuhelujensa hintoja keskimäärin 12-13 prosenttia.

Odotettavissa on, että kilpailijat seuraavat perässä: Telia ilmoitti heti laskevansa myös ulkomaanpuhelujen perushintoja tammikuun aikana ja Sonerassa Finnetin uutta hintalistaa aiotaan tutkia tarkasti jo lähipäivien aikana. Finnet International on tämän vuoden aikana saavuttanut tavoitteensa mukaisen reilun 30 prosentin osuuden ulkomaanpuheluista. Markkinointipäällikkö Ilkka Halavan mukaan tavoitteena on markkinajohtajuus 2000-luvulla. Aikarajaa tavoitteen saavuttamiseen ei ole asetettu.

Soneran osuus ulkomaanpuheluista on nyt 60 prosenttia, Telian 5 prosenttia ja muiden 18 ulkomaanpuheluja välittävän operaattorin yhteensä 4 prosenttia. Finnetissä arvellaan, että markkinajohdon valtaukseen riittää alle 50 prosentin siivu, sillä Soneran osuutta nakertavat myös pienemmät kilpailijat. Finnetissä uskotaan, että jatkossa yhä useampi kuluttaja havahtuu kilpailuttamaan ulkomaanpuheluiden tarjoajia, kun nyt 50-60 prosenttia vielä näppäilee ulkomaanpuhelun tunnuksen vanhan tottumuksen perusteella.

Sonera ei aio jäädä kilvasta

Soneran yritys- ja kotiratkaisujen johtajan Janne Yli-Äyhön mukaan ulkomaanpuheluissa hintakehityksen laskeva trendi näyttää jatkuvan ja Sonera aikoo pysyä kisassa mukana. -Kustannukset on tulleet merkittävästi alaspäin ja laskevat edelleen. Hintojen halpenemisen myötä puhelujen kysyntä toisaalta kasvaa, joten sikäli tästä on meille hyötyäkin, Yli-Äyhö huomauttaa. Ulkomaanpuheluiden markkinat ovat pysyneet viiden viime vuoden ajan Suomessa markkamääräisesti lähes saman kokoisena, noin 1,1 miljardissa markassa. Puhelujen määrän kasvaessa hinnat ovat tulleet alaspäin.

Finnet Internationalin toimitusjohtajan Gunnulf Mårtensonin mukaan hintojen voi odottaa putoavan jatkossakin noin 10 prosentin vauhtia.

-Ulkomaanliikenteen volyymi taas ei kasva samaa tahtia, joten operaattorien jaettavana oleva kakku todennäköisesti pienenee, hän ennustaa. Viime vuonna Finnet keräsi ulkomaanpuheluista televiestintätilaston mukaan 310 miljoonaa markkaa, Sonera 730 miljoonaa, Telia 48 miljoonaa ja muut operaattorit 20 miljoonaa markkaa. Tänä vuonna Finnet arvioi oman osuutensa yhteensä 1,125 miljoonan puhelulaskusta kasvavan 345 miljoonaan markkaan, Soneran supistuvan 680 miljoonaan, Telian kasvavan 60 miljoonaan ja muiden operaattorien 40 miljoonaan markkaan.

Internet-puhelut eivät pelota puhelinyhtiöitä

Finnetin hinnanlasku koskee tammikuun alusta lukien 45:tä maata ja helmikuun alussa hinnat laskevat vielä 185 muun maan osalta. Eniten eli 38 prosenttia halpenevat iltaisin Yhdysvaltoihin soitettavat puhelut, joista Finnet vastedes laskuttaa 2,19 markkaa minuutilta. Noin 32 prosenttia Suomen ulkomaanpuheluista soitetaan Ruotsiin. Sinne Finnet-puhelu maksaa vuodenvaihteen jälkeen päivisin saman verran kuin ennenkin eli 87 penniä minuutilta, iltahinta laskee 74:stä 70 penniin. Sonera laskuttaa Ruotsin puheluista nyt voimassa olevan hinnaston mukaan päivisin 1,19 markkaa, iltaisin ja viikonloppuisin 75 penniä. Telian vastaavat hinnat ovat 79 ja 74 penniä.

Ulkomaanpuheluliikenteen kilpailua on tällä hetkellä 42 maassa. Halavan mukaan parhaiten menestyvät kakkoset ovat yltäneet noin 30 prosentin markkinaosuuksiin, mutta sen jälkeen kasvu näyttää taantuvan. Yhdysvalloissa ulkomaanpuheluista kilpailee 393 operaattoria, Britanniassa 144, Suomessa 21 ja Ruotsissa 13. Kolmessa vuodessa kansainvälisten operaattorien määrä on kasvanut 367:stä 1042:een. Suomessa kilpailu on kansainvälisesti ottaen kovaa ja hinnat halpoja. Maailmanlaajuisesti ulkomaanpuhelun keskihinta on noin viisi markkaa, kun se Suomessa on noin kaksi markkaa. Myös Suomessa osa operaattoreista tarjoaa halpoja internet-puheluja. Finnetissä uskotaan, että niiden aika on tulossa, mutta tekniikkaa ei pidetä vielä riittävän kypsänä.

Eräiden arvioiden mukaan vuonna 2002 internet-puheluilla voisi olla 8 prosentin markkinaosuus. Halavan mukaan internet-puheluiden tuotantokustannukset ovat kuitenkin osoittautuneet yllättävän korkeiksi samalla, kun normaalipuhelut koko ajan halpenevat. Hän odottaa internet- ja tavallisten puheluiden hintatason asettuvan kymmenen vuoden kuluessa samalle tasolle.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat