Mainos

Ukrainan vaaleista äärimmäisen tiukka vääntö

Presidentti Viktor Jushtshenko vaatii viranomaisia pikaisesti selvittämään parlamenttivaalien ääntenlaskennassa ilmenneet viivästykset.

Länsimieliset ryhmät näyttävät saavuttaneen niukkaakin niukemman voiton Ukrainan parlamenttivaaleissa, joista tuli odotetun tasainen mittelö. Ääntenlasku sen sijaan sujui ennakoitua tahmeammin, mikä sai maan presidentin varoittelemaan vilppiyrityksistä.

Iltaan mennessä äänistä oli saatu lasketuksi noin 90 prosenttia. Tulosten perusteella suurimmaksi ryhmäksi kipusi Moskovaan tukeutuvan ex-pääministerin Viktor Janukovitshin Alueiden puolue runsaan 33 prosentin saalillaan. Heti sen kannassa oli länsimielisen oppositiojohtajan Julia Tymoshenkon ryhmä vajaalla 32 prosentillaan.

Vaa'an oli kääntämässä niukasti länsimielisten eduksi se, että Tymoshenko on liitossa presidentti Viktor Jushtshenkon Meidän Ukrainamme -puolueen kanssa. Se taas oli saamassa vajaan 15 prosentin kannatuksen. Nämä kaksi ryhmää saattaisivat saada 450-paikkaiseen parlamenttiin yhteensä 226-228 edustajaa, eli äärimmäisen niukan enemmistön.

Länsimielisten etumatka kuitenkin hupeni laskennan edetessä.

Janukovitsh ei taipunut tappioon

Janukovitshin mukaan länsimieliset juhlivatkin liian aikaisin.

- Olemme voittaneet ja olen luottavainen sen suhteen, että muodostamme kansallisen yhtenäisyyden hallituksen, johon kansa voi luottaa, hän sanoi.

Janukovitshin aiemmassa hallituksessa olivat Alueiden puolueen lisäksi kommunistit ja sosialistit, jotka ovat nousemassa myös uuteen parlamenttiin. Sosialistit olivat tosin ylittämässä kolmen prosentin äänikynnyksen vain rimaa hipoen. Pienryhmät saattavatkin nousta ratkaisevaan asemaan hallituspelissä, varsinkin ns. Lytvynin blokki, joka ei ole liittoutunut kumpaankaan leiriin.

Kaasuprinsessa matkalla takaisin vallankahvaan

Maan entisen puhemiehen johtama ryhmittymä oli saamassa neljän prosentin kannatuksen.

Vaalit ilman väärinkäytöksiä - ehkä

Vaalit sujuivat arvioiden mukaan ongelmitta, eikä väärinkäytöksiä esiintynyt. Mutta kysymyksiä herätti ääntenlaskennan takeltelu Janukovitshin vahvoilla alueilla maan itä- ja eteläosissa. Presidentti Jushtshenko määräsikin viranomaiset pikaisesti selvittämään ongelmien syyt ja varmistamaan, ettei vilppiä ole tapahtunut.

Ulkomaiset vaalitarkkailijat olivat silti tyytyväisiä näkemäänsä.

- Hankalista olosuhteista huolimatta vaalit hoidettiin ammattimaisesti, katsoi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyön tiedottaja Tore Tingsgaard.

EU kommentoi vaaleja toivomalla, että maahan saadaan nopeasti vakaa hallitus, joka kykenee toteuttamaan tarvittavia uudistuksia.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.