Ukraina protestoi Euroopan neuvoston Venäjä-päätöstä – käveli ulos parlamentaarisesta yleiskokouksesta

Ukrainan valtuuskunta on keskeyttänyt toistaiseksi työnsä Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa (PACE).

Ulosmarssi on protesti yleiskokouksen viime yön äänestykselle, jossa näytettiin vihreää valoa Venäjän paluulle neuvoston täysivaltaiseksi jäseneksi.

Ukrainan valtuuskunnan johtajan Volodymyr Arievin mukaan valtuuskunta on pyytänyt Ukrainan parlamenttia ja presidenttiä harkitsemaan uudestaan yhteistyön jatkamista Euroopan neuvoston kanssa. Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo olevansa pettynyt PACE:n Venäjä-päätökseen. Hän kertoi puhuneensa asiasta viime viikolla muun muassa Ranskan ja Saksan johtajien kanssa.

– On harmi etteivät eurooppalaiset kumppanimme kuunnelleet meitä, Zelenskyi kirjoitti Facebookissa.

Jos yleiskokouksen enemmistön tahto toteutuu, Venäjä voi esitellä PACE:een uuden valtuuskunnan ja pääsee huomenna keskiviikkona äänestämään Euroopan neuvoston seuraavasta pääsihteeristä.

Euroopan neuvoston yleiskokous päätti perua Venäjän äänioikeuden Krimin valtauksen jälkeen. Myöhemmin Venäjä ei enää lähettänyt edustajiaan yleiskokoukseen ja keskeytti myös jäsenmaksujensa maksamisen Euroopan neuvostolle.

PACE:n äänestyksessä 118 edustajaa äänesti Venäjän paluun mahdollistavan ehdotuksen puolesta ja 62 vastaan, 10 pidättäytyi.

Äänestystuloksen mukaan suomalaisedustajien kannat jakautuivat: Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Petri Honkonen (kesk.) äänestivät Venäjän paluun puolesta, Tarja Filatov (sd.) ja Minna Reijonen (ps.) vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat