Mainos

Krimin kriisi: Armeija hälytystilassa maalla ja merellä, ilmatila suljettu

Ukrainassa tilanne jatkuu erittäin kireänä Krimin niemimaalla. Ukrainan rajavartioalukset Krimillä on määrätty merelle ja taisteluvalmiuteen.

Krimin niemimaalla aseistautunut joukko yrittää hyökätä rajavartioston päämajaan Sevastopolissa. Rajavartioston mukaan hyökkääjät kertovat toimivansa Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun käskystä.   

Venäjän joukot ovat vallanneet Ukrainan ilmavoimien lentokentän Krimin itäosassa ja Venäjän sotilaat vartioivat tärkeitä rakennuksia Krimin niemimaalla, kertoo Ukrainan armeijan lähde uutistoimisto Interfaxille.

Krimin pääkaupungin Simferopolin kansainväliseltä lentokentältä kerrotaan, että Krimin ilmatila on suljettu. Syy ei ole tiedossa. 

Ukrainan armeija on asetettu hälytystilaan, koska Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä on tuonut Ukrainaan 6000 sotilasta lisää.

Puolustusministeri Igor Tenyuhin mukaan Venäjän lisäjoukkoja on saapunut maahan eilisestä lähtien.

Krimillä on viime päivinä vallattu hallintorakennuksia ja kaksi lentokenttää. Valtaajat ovat olleet tuntemattomia venäläismielisiä asemiehiä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan naamioituneet asemiehet partioivat Krimin pääkaupungissa Simferopolissa. Siitä ei ole selvyyttä, keitä miehet ovat.

Aiemmin Krimin aluehallinnon pääministeri Sergiy Aksyonov sanoi, että kaikki Krimin turvallisuusjoukot armeija mukaan lukien ovat hänen suorassa komennossaan.

– Ne, jotka eivät siihen suostu, voivat jättää tehtävänsä, Aksyonov sanoi puheessa, joka näytettiin Venäjän valtiontelevisiossa.

Venäjä syyttää levottomuuksien lietsomisesta Ukrainan uutta hallintoa. Venäjän mukaan Kiovasta lähetetyt asemiehet yrittivät viime yönä vallata Krimin aluehallinnon sisäministeriön rakennuksen. Ministeriön mukaan useita ihmisiä on haavoittunut yhteenotoissa.

Krimin alueen johto on pyytänyt Venäjältä apua, mutta ei ole täsmentänyt, minkälaista apua se haluaa. Venäläisen hallintolähteen mukaan Venäjä ei aio jättää vetoomusta huomiotta.

Tutkija Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulusta pitää Krimin niemimaan tilannetta huolestuttavana. Hän ei kuitenkaan usko, että konflikti menisi Venäjän ja Ukrainan aseelliseksi välienselvittelyksi.

Forsströmillä ei ole varmoja tietoja sotilaiden siirroista. Hän kehottaa kuitenkin laittamaan jäitä hattuun, sillä jotkut uutiset Ukrainan uuden hallinnon puolelta ovat hänen mukaansa olleet selvästi yliampuvia.

Krimillä oleva sotilastukikohta on Venäjälle erittäin tärkeä, Forsström huomauttaa. Jos se olisi uhattuna, Venäjä varmasti vastaisi tuleen.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei halua kommentoida Ukrainan tilannetta tällä hetkellä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.