Ukraina: Venäjä käyttää Elon Muskin Starlink-palvelua

Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjän armeija käyttää satelliittipohjaista Starlink-nettipalvelua, kertovat muun muassa Politico-nettilehti ja RBK Ukraina

Ukrainan sotilastiedustelu julkaisi väitteidensä tueksi kaappaamansa keskustelun, jossa sen mukaan venäläissotilaat keskustelevat Starlink-yhteyteen vaadittavan satelliittiterminaalin asentamisesta.

Starlink on Elon Muskin omistaman SpaceX-yhtiön tarjoama satelliittiverkkoyhteys, jonka avulla voi muodostaa nopean nettiyhteyden lähes missä tahansa. Sitä käytetään taisteluissa muun muassa joukkojen ja komennon viestiyhteyksiin sekä tykistön maalinosoitukseen.

Ukrainan tiedustelun mukaan venäläiset ovat käyttäneet Starlinkiä muun muassa Bahmutin lähettyvillä käydyissä taisteluissa. Ensimmäistä kertaa venäläisjoukot hyödynsivät palvelua jo monta kuukautta sitten, ja viime aikoina käyttö on alkanut olla systemaattista.

Ukrainalaiset ovat käyttäneet Starlinkiä jo pitkään.

Muskin ja Ukrainan välit ovat viilentyneet sen jälkeen, kun Venäjä käynnisti suurhyökkäyksensä Ukrainaan vajaat kaksi vuotta sitten. Aiemmin Musk muun muassa käski alaisiaan poistamaan Starlink-yhteydet Venäjän valloittaman Krimin rannikon läheisyydessä. Muskin on kerrottu pelänneen, että Ukrainan lennokki-iskut alueella lisäisivät jännitteitä ja voisivat johtaa ydinsotaan.

Pian kaksi vuotta Ukrainan sotaa - mitä Venäjä tavoittelee? 9:44
Pian kaksi vuotta Ukrainan sotaa - mitä Venäjä tavoittelee?

Lue myös:

    Uusimmat