Ukraina saamassa panssarivaunuja myös Norjasta – USA:n mahdollinen tankkipäätös sai Venäjän suurlähettilään tolaltaan: "Häpeämätön provokaatio"

5:32
MTV pääsi Leopardin kyytiin – Suomen taistelupanssarivaunut ovat Puolustusvoimien mukaan hyvässä kunnossa

Mediatietojen mukaan Norja voisi lähettää jopa kahdeksan tankkia.

Norjan hallitus pohtii, voiko maa lähettää Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan. Norjalaislehti Aftonpostenin mukaan puolustusministeriö on pyytänyt Norjan armeijaa arvioimaan, miten mahdollinen tankkien lähettäminen vaikuttaisi Norjan puolustuskykyyn.

Päätöksiä tankkien lähettämisestä ei ole vielä tehty, mutta puolustusvoimien arvion odotetaan valmistuvan nopeasti.

–  Hallitus pohtii jatkuvasti, pitäisikö Norjan lähettää lisää aseita ja materiaalia Ukrainaan. Emme kommentoi näitä arvioita, emmekä mitään meneillään olevia tai tulevia kannanottoja. Meillä on hyvä vuoropuhelu Ukrainan ja liittolaisten kanssa Ukrainan tarpeista. Tuemme Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen, sanoi puolustusministeri Björn Arild Gram kommentissaan Dagens Näringsliv -lehdelle tiistaina.

Dagens Näringslivin mukaan Norja voisi antaa Ukrainalle jopa kahdeksan maan 36 Leopard-taistelupanssarivaunusta.

Norjan aikeista lähettää tankkeja kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Venäjä: Yhdysvaltojen tarkoitus on vahingoittaa meitä

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Anatoli Antonovin mukaan Yhdysvaltain mahdollinen päätös lähettää Abrams-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan osoittaa, että maan todellinen tarkoitus on aiheuttaa Venäjälle strategisia tappioita.

–  Jos Yhdysvallat päättää lähettää tankkeja, on mahdotonta oikeuttaa sellaista askelta käyttämällä argumentteja puolustuksellisista aseista, Antonov kirjoittaa Venäjän suurlähetystön Facebook-sivuilla.

–  Tämä tulee olemaan jälleen yksi häpeämätön provokaatio Venäjää vastaan, suurlähettiläs jatkaa.

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvallat suunnittelee lähettävänsä Ukrainaan noin 30 Abrams-taistelupanssarivaunua.

Abramsien mukana ukrainalaiset olisivat saamassa käyttöönsä muutaman panssarivaunujen tukiajoneuvon, joita käytetään tankkien huoltotöissä kentällä. CNN:n mukaan Abramsien toimitusaikataulu on toistaiseksi epäselvä. Sotilaiden kouluttaminen niiden käyttöön vie tavallisesti useita kuukausia.

Katso uutisjuttumme, jossa asiantuntija arvioi Abrams-tankkien lähettämistä Ukrainaan: 

1:58

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja