Ukraina pääaiheena useissa tämän viikon kansainvälisissä suurkokouksissa

Useiden maiden valtiojohtoa ja muita vaikuttajia kokoontuu tänään Saksan pääkaupunkiin Berliiniin Ukrainan jälleenrakennuskonferenssiin. 

Kaksipäiväinen konferenssi keskittyy Ukrainan taloudelliseen tukemiseen, jälleenrakentamiseen ja uudistuksiin.

Saksan ja Ukrainan isännöimässä tapahtumassa Suomea edustaa pääministeri Petteri Orpo (kok.), joka pitää tilaisuudessa Suomen kansallisen puheenvuoron.

Berliinissä ovat paikalla myös muun muassa Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Naton tulevaksi pääsihteeriksi povattu Hollannin pääministeri Mark Rutte sekä Ukrainan ensimmäinen nainen Olena Zelenska.

Zelenskyi sittenkin konferenssiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistuu sittenkin Saksassa tänään alkavaan Ukrainan jälleenrakennuskonferenssiin. Presidentti kertoi X-viestipalvelussa saapuneensa Saksaan varhain tiistaina.

Aiemmin saksalaislehti Frankfurter Allgemein kertoi, että Zelenskyi olisi osallistumassa konferenssiin, vaikka virallisesti hänen läsnäoloaan ei oltu tuolloin vahvistettu.

Zelenskyi aikoo keskustella konferenssin aikana Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa muun muassa maiden yhteisestä asetuotannosta.

– Scholz ja minä aiomme keskustella puolustusavun tulevaisuudesta, Ukrainan ilmapuolustuksen laajentamisesta ja yhteisestä asetuotannosta, Zelenskyi kertoi.

– Venäjän ilmaterrorin takia tärkein prioriteettimme tulee olemaan Ukrainan energiasektorin ongelmien ratkaiseminen, Zelenskyi sanoi.

Presidentti tapaa myös virkaveljensä, liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin sekä Saksan liittopäivien puhemiehen Bärbel Basin. Lisäksi Zelenskyi aikoo vierailla sotilastukikohdassa, jossa ukrainalaisjoukot ovat kouluttautumassa.

Sveitsissä rauhan huippukokous

Ukrainan asia on vahvasti tapetilla myös myöhemmin tällä viikolla, kun G7-maiden johtajat pitävät huippukokousta Italiassa. Presidentti Zelenskyin odotetaan olevan paikalla vetoamassa vauraiden maiden johtajiin, että Venäjältä jäädytetyt varat saataisiin Ukrainan käyttöön tavalla tai toisella.

Viikonloppuna Sveitsissä järjestetään pitkään pohjustettu huippukokous, joka käsittelee Ukrainan tietä rauhaan. Paikalle on ilmoittautunut edustusta kymmenistä maista ja järjestöistä, mutta esimerkiksi Ukrainaan hyökännyt Venäjä ja sen merkittävä liittolainen Kiina loistavat poissaolollaan.

Myös Suomeen kokoontuu tällä viikolla maailman johtajia, kun presidentti Alexander Stubb isännöi torstaista alkaen Kultaranta-keskusteluja Helsingissä. Samaan aikaan Porvoossa kokoontuvat Itämeren valtioiden neuvoston ulkoministerit.

 

Lue myös:

    Uusimmat