Mainos

Uhrien määrä kasvaa El Salvadorissa

Keski-Amerikan maanjäristyksen uhreja on löytynyt lisää. Tunnistamattomia ruumiita haudattiin joukkohautoihin.

El Salvador

Voimakkaat jälkijäristykset vaikeuttivat tänään pelastusviranomaisten työtä El Salvadorissa, jossa etsitään yhä uhreja ja mahdollisia eloonjääneitä lauantain tuhoisan maanjäristyksen jäljiltä. Tähän päivään mennessä Keski-Amerikassa sijaitsevasta El Salvadorista oli löydetty yli 500 järistyksessä kuollutta.

Lisäksi useita satoja on loukkaantunut ja yli tuhat ihmistä on edelleen kateissa. 25 000 taloa on tuhoutunut täysin tai osittain, viranomaiset kertoivat. Sadat jälkijäristykset ja monin paikoin sortuneet tiet ovat vaikeuttaneet pelastustöitä niin, että kuolonuhrien määrän pelätään kasvavan.

Presidentti Francisco Flores pyysi Kolumbian hallitukselta varmuuden vuoksi 3000 ruumisarkkua järistyksen uhrien hautaamiseen. Flores yritti tänään rauhoitella hätääntyneitä kansalaisia ja vakuutti, ettei maanjäristys johda toiseen suurkatastrofiin.

Maanjäristysalueella on liikkunut runsaasti huhuja, joiden mukaan järistys olisi saanut liikkeelle valtavan hyökyaallon tai tulivuorenpurkauksen. El Salvadorin sähkönjakelu oli vielä tänään poikki suuressa osassa maata. Pahimmilla tuhoalueilla eloonjääneet olivat nälissään, sillä he eivät olleet saaneet ruokaa lauantain jälkeen. San Salvadorin lentokenttä avattiin myöhään eilen sen oltua suljettuna yli vuorokauden.

Joukkohautaus raivostutti

Suuri osa maanjäristyksen kuolonuhreista on löytynyt El Salvadorin pääkaupungin San Salvadorin esikaupunkialueelta Santa Teclasta, missä massiivinen mutavyöry hautasi alleen yli 500 taloa. Viranomaiset alkoivat tänään haudata mutavyöryn alta löytyneitä uhreja joukkohautoihin. Noin puolet haudatuista oli tunnistamattomia, mikä raivostutti omaisiaan etsiviä kansalaisia.

El Salvador

-Kaksi serkkuani on kateissa ja heidän ikänsä vastaavat teidän hautaamianne tunnistamattomia uhreja. Miten te saatoitte heittää ruumiit maahan noin vain, kauhisteli 18-vuotias Kenya Marbella, joka ei ehtinyt nähdä ruumiita ennen hautausta.

Viranomaisten mukaan joukkohautaukseen oli pakko ryhtyä pikaisesti, sillä ruumiiden säilyttämiseen ei ollut tiloja. Salvadorin naapurimaa Guatemala on ilmoittanut maanjäristyksen vaatineen maassa kuusi kuolonuhria. Lauantai-iltana Suomen aikaa sattunut 7,6 richterin järistys tuntui myös Nicaraguassa, Hondurasissa ja jopa Meksikossa asti. Näissä maissa säästyttiin kuolonuhreilta.

Apua ulkomailta


Kuusimiljoonaisen Salvadorin kansan hätä on huomattu maailmalla. Katolisen kirkon paavi Johannes Paavali II vaati kansainvälistä apua tuhoalueelle. Mm. Yhdysvallat, Meksiko, Sveitsi ja Espanja kiirehtivät ensimmäisinä lupaamaan apuaan.

Suomen ulkoministeriö, SPR ja Kirkon Ulkomaanapu ilmoittivat tänään lähettävänsä onnettomuusalueelle apua runsaalla miljoonalla markalla. EU:n humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Poul Nielson sanoi tänään , että EU suunnittelee lahjoittavansa alueelle hätäapuna kaksi miljoonaa euroa (noin 12 miljoonaa markkaa). Varat on tarkoitus käyttää juomaveden, hygieniatarpeiden, suojien ja elintarvikkeiden turvaamiseen.
(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.