Mainos

Typpihappovuoto Valion Joensuun tehtaalla

Typpihappoa pääsi valumaan purkauspaikan betonialustalle aamulla Valion Joensuun tehtaalla. Säiliöauton kuljettajan arvion mukaan vuotaneen hapon määrä oli alle kaksi kuutiometriä.

Happoa pääsi jonkin verran myös sadevesikaivoon. Onnettomuus aiheutui jatkoletkun liittimen pettämisestä. Typpihappo (HNO3) on voimakkaasti liuottava, syövyttävä tai hapettava aine, joka hajaantuu jo huoneenlämmössä. Metalleista vain kulta ja platina kestävät typpihapon syövyttävää vaikutusta. Onnettomuus sattui klo 9:n maissa. Kuljettaja käytti auton letkua jatkona purkauksessa, koska tehtaan oma letku ei ulottunut perävaunulle. Jatkoletkun liitin ei kuitenkaan kestänyt typpihappoa, jota pääsi valumaan purkauspaikan betonialustalle.

Ennen purkausta paikan sadevesikaivo suojataan rutiinitoimena kemikaliomatolla. Happoa kuitenkin pääsi jonkin verran sadevesikaivoon ja sieltä edelleen Pielisjokeen. Palokunta neutraloi sadevesikaivoon joutunutta happoa kalkilla ja poisti hapon purkauspaikalta imeyttämällä. Säiliöauton kuljettaja toimitettiin tutkittavaksi Pohjois-Karjalan keskussairaalaan. Hänen pelätään hengittäneen 60-prosenttisen typpihapon höyryjä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.