Työryhmän esitys: Kouluun 6-vuotiaana

Opetusministeriön työryhmä esittää, että oppivelvollisuusikää laskettaisiin vuodella.

Käytännössä esikoulu tulisi tällöin oppivelvollisuuden piiriin. Jo nyt valtaosa ikäluokasta käy maksuttoman esikoulun, johon lapsella on subjektiivinen oikeus. Opetuksen ulkopuolelle jää kuitenkin 1 600 lasta. Nykyjärjestelmän ongelmana on lisäksi opetuksen tason kirjavuus.

Taustalla kansainvälinen käytäntö

Useissa Euroopan maissa koulutie alkaa jo 5-vuotiaana tai aiemminkin. Käytäntöjä on vaikea verrata, sillä pohjoismainen päiväkotijärjestelmä on ainutlaatuinen kasvatuspolku.

Pohjoismaista Norjassa, Tanskassa ja Islannissa on jo siirretty koulun aloitus 6-vuotiaisiin. Ruotsissa asiaa valmistellaan eli ollaan samalla viivalla Suomen kanssa.

Ruotsissa on tosin koulupakko - meillä vain oppivelvollisuus. Käytännössä suomalaisperhe voi opettaa lastaan kotona koko kouluiän, kunhan tämä saavuttaa oppivelvollisuuden määrittämät tiedot ja taidot.

Sisätossuilla ensimmäiselle luokalle

Uudistuksen tavoitteena on, että kynnys päiväkodin ja koulun välillä madaltuu. Esikoulu jatkuu kouluna ainakin kuvainnollisesti ilman ulkokenkiä.

– Kyse on koulutuksen tasa-arvosta eli siitä, että kaikki saavat tarvittavat kouluvalmiudet. OAJ:lle on tärkeää, että esikouluopetus pysyy nykyisellä mallillaan leikinomaisena, toteaa Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Ritva Semi.

– Minusta on tärkeää, että kaikki 6-vuotiaat saadaan oppivelvollisuuden piiriin, nyt asiasta alkaa poliittinen keskustelu, sanoo selvityksen vastaanottanut opetusministeri Krista Kiuru (sd).

Jos poliittista tahtoa löytyy, voisi oppivelvollisuusiän alentaminen olla todellisuutta jo ensi vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat