Mainos

Työntekijä kuoli rikkivetyvuodossa Talvivaarassa – ex-pomot kiistävät syytteet

Talvivaaran kaivoksella noin kolme vuotta sitten sattuneen kuolemantapauksen käsittely on alkanut Kainuun käräjäoikeudessa.

Kolmea Talvivaaran metallilaitoksen silloista päällikköä syytetään työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta.   

Syyttäjä vaatii miehille sakkorangaistusta. Miehet kiistävät syytteet. Lisäksi syyttäjä vaatii Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesältä 60 000 euron yhteisösakkoa.  

Kaivosyhtiön miespuolinen työntekijä kuoli rikkivetymyrkytykseen maaliskuussa 2012. Hänellä ei ollut kaasun purkautuessa asianmukaisia suojavarusteita.   

Syyttäjän mukaan päälliköt olivat laiminlyöneet velvollisuutensa huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä sekä työtapojen turvallisuudesta.

Tehdasalueella oli havaittu alkuvuonna 2012 useita korkeita rikkivetypitoisuuksia, joiden syy ei ollut selvillä. Tämän vuoksi työnantajalla oli korostettu velvollisuus kehittää työntekijöiden henkilökohtaista suojautumista. Muun muassa henkilökohtaisten suojainten käyttö ja valvonta olisi pitänyt rakentaa sellaiseksi, ettei yksittäinen työntekijä pääse riskialttiille alueille ilman suojainta.   

Korkeiden rikkivetypitoisuuksien johdosta metallien talteenottolaitoksella oli eristetty alueita varoitusnauhoilla. Syyttäjän mukaan varoitusnauhoituksilla tehtyjä eristyksiä ei voida pitää riittävinä.  

Eristyksen syy oli osin jäänyt Talvivaaran omille työntekijöille sekä ulkopuolisille urakoitsijoille epäselväksi.

Alueella työskentelevillä oli epätietoisuutta siitä, johtuiko eristäminen esimerkiksi katolta tippuvista jäistä vai korkeista rikkivetypitoisuuksista.  

Työntekijän kuolemaan johtanut rikkivetypäästö ei syyttäjän mukaan johtunut samasta syystä kuin alkuvuoden korkeat rikkivetypitoisuudet.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.