Paperiteollisuuden neuvottelutilanne kärjistyi entisestään, kun paperiliittolaiset päättivät pysäyttää kaikki maan paperi- ja sellutehtaat.
Paperiliittolaiset ovat pysäyttäneet tänään kaikki paperi- ja sellutehtaat Suomessa perjantaiaamuun asti.
Ensimmäisenä seisauksesta päättivät Stora Enson ammattiosastot, jotka lopettivat työt kello 14.
SAK:laisen Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen ennakoi huomenna olevan edessä lakkovaroituksen jättö, kun loppuiltapäivän tapaamisessa työnantajan kanssa ei tapahtunut mitään etenemistä.
Laajamittaisten työnseisausten syynä on StoraEnson Anjalankosken tehtaan päätös pitää tehdas pysähdyksissä ja lopettaa palkanmaksu perjantaiaamuun asti. Lumipallon pisti liikkeelle kiista yhden paperikoneen miehityksestä ja kolmen työntekijän palkanmaksusta.
Näiden erimielisyyksien vuoksi Anjalankosken kolme paperikonetta ja yksi kartonkikone seisoivat kolmena yönä peräjälkeen. Tätä päivää edeltävinä aamuina tuotanto oli öisten seisokkien jälkeen aina ajettu ylös.
Anjalankosken tapahtumiin vastattiin muissa tehtaissa nopeasti. UMP:n tehtaissa työt olivat tosin pysähdyksissä valmiiksi, sillä yhtiön väki oli jo viime viikolla päättänyt järjestää vuorokauden mittaisen työnseisauksen tästä aamusta alkaen. Nyt konsernin 10 000 työntekijää palaavat töihin vasta perjantaiaamuna kello 6.
Samanlaisen vuorokauden mittaisen työnseisauksen oli määrä alkaa StoraEnsossa ja Metsä Botniassa huomisaamuna.
Paperiliiton työehtosopimusneuvottelukunta kokoontuu huomenna puoliltapäivin, heti kun valtakunnansovittelijan toimistosta on saatu varmuus siitä, peruuntuuko satamien ahtausta koskenut lakonuhka lopullisesti.
Työehdot vaihtuvat lakkopuheiksi
Paperiliitto ja työnantajia edustava Metsäteollisuus arvostelivat toisiaan neuvotteluilmapiirin myrkyttämisestä. Osapuolet kävivät eilen valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen juttusilla ja saivat siellä sovituksi työehtoneuvottelut täksi päiväksi.
Metsäteollisuus rökitti Paperiliiton rapauttavan sopimusyhteiskuntaa, kun lakoista ei ollut ilmoitettu lain mukaisesti 14 vuorokautta etukäteen. Työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen arveli tuoreeltaan tehtaiden pysäyttämisuutisen jälkeen, että tällaisessa tilanteessa ei ole mitään edellytyksiä käydä asiallisia keskusteluja.
-Mistä sitä nyt voisi neuvotella? Kyllä me haluamme tästä lakkoilusta puhua, hän kertoi.
SAK:n Ahonen sanoi ajatelleensa eilisen jälkeen, että ehkä neuvotteluja voitaisiin nyt käydä aiempaa asiallisemmassa hengessä. "Työnantajan provokaatio" eli palkanmaksun keskeyttäminen vesitti nämäkin odotukset.
-Ei minulla olisi ilman tätäkään provokaatiota kovin suuria toiveita siitä, että siellä olisi edistytty, mutta vielä vähemmän nyt.
Ahosen mukaan työnantajat taatusti tiesivät, kuinka paperiliittolaiset reagoivat palkanmaksun keskeyttämiseen. Hän piti selvänä, että Anjalankoskea koskevat päätökset tehtiin Helsingissä joko yhtiön pääkonttorissa tai Metsäteollisuudessa.
Provokaatiosta syytetty työnantaja katsoo paperimiesten palanneen 50-luvun lakkomenetelmiin.
-Jos ajatellaan, että meillä 50 laitosta seisoo samaan aikaan ja väitetään, että on jotain paikallisia syitä, niin uskoo ken haluaa. Tämä on paperiliittolaista organisointia, sanoo Tähtinen.
Jo viime viikolla kävi ilmi, että StoraEnso oli neuvonut tehtaitaan pitämään koneet seis ja lopettamaan palkanmaksun, jos jatkuvat alas- ja ylösajot tuovat liikaa laatuongelmia ja ympäristöriskejä. Ohje pantiin ensimmäisenä täytäntöön Anjalankoskella.
Metsäteollisuuden mukaan Suomen sellu- ja paperiteollisuuden tuotannon arvo vuorokaudessa on keskimäärin 40 miljoonaa euroa.
(MTV3-STT)