Työajan lyhentäminen ei lisää työllisyyttä?

Työajan lyhentäminen ei välttämättä paranna työllisyyttä. Varmimmin uusia työpaikkoja syntyy osa-aikatyön ja työvuorojen lisäämisen sekä työn vuorottelun kautta. Tällaisiin johtopäätöksiin on tullut Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Vatt juuri valmistuneessa selvityksessään. Tutkimuksessa vertailtiin työllisyyteen vaikuttavia tekijöitä 11 OECD-maassa.

Tutkijoiden mukaan parasta työllisyyden hoitoa on tukea uusien yritysten syntymistä sekä pienten yritysten kasvua. Suomen yritysrakenteen pulmana tutkijat pitävät sitä, että Suomessa on muita EU-maita vähemmän keskisuuria yrityksiä.

Vattin selvitys tukee muista tutkimuksista tuttua tulosta, että työllisyys riippuu ennen kaikkea tuotannon kasvusta sekä työvoimakustannusten muutoksista. Kansainvälinen vertailuaineisto ei siis tue väitettä, että työajan lyhentäminen olisi patenttilääke työttömyyteen.

-Työajan yleiseen lyhentämiseen liittyy yleensä työpanoksen pieneneminen ja työvoimakustannusten nousu, jotka alentavat potentiaalista tuotantoa. Vaikka osa työajan lyhentämisestä korvattaisiin lisähenkilöstöllä voi lopputulos olla kokonaistyöpanoksen pieneneminen, tutkijat sanovat.

Vattin tutkimuksen ovat tehneet Antti Romppanen ja Pirkko Valppu.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat