Mainos

Työaikalakien rikkomuksia yhä runsaasti

Työsuojelupiirien tekemä selvitys paljasti, että noin viidesosassa työpaikoista on edelleen puutteita työaikakirjanpidossa. Yleisintä liian ylityön teettäminen on kuljetusalalla.

Työpaikoilla rikotaan edelleen suhteellisen yleisesti työaikalainsäädäntöä. Työsuojelupiirien tekemässä tuoreessa selvityksessä kävi ilmi, että työaikakirjanpidossa on usein puutteita eikä ylitöiden laillista maksimimäärää kunnioiteta.

Alkuvuonna tehdyssä selvityksessä oli mukana eri puolilta Suomea yli 2700 työpaikkaa, joilla työskentelee yli 74 000 työntekijää. Tarkastelun kohteena olivat viime vuonna teetetyt ylityöt. Selvityksen mukaan työaikakirjanpito puuttui kokonaan viidessä prosentissa tarkastetuista työpaikoista. 20 prosentissa tarkastuskohteita työaikakirjanpidossa oli puutteita.

Alakohtaisesti tarkasteltuna työaikojen suhteen ongelmallisin oli edelleen kuljetusala. Jopa 43 prosentissa kuljetusalan työpaikoista oli puutteita työaikakirjanpidossa. Myös liikojen ylitöiden teettäminen on kuljetusalalla yleistä.

-Kuljetusalalla tuijotetaan usein vain ajopiirtureihin eli työajaksi lasketaan ajoaika. Työaikaan kuuluu kuitenkin muutakin, tähdentää Turun ja Porin työsuojelupiirin piiripäällikkö Seppo Pekkala.

Tarkastuksessa ilmi tullut suurin yksittäinen liikojen ylitöiden teettäminen tuli Kymen työsuojelupiirin alueella olevasta kuljetusalan työpaikasta, jossa ylitöitä oli yksittäisellä työntekijällä teetetty peräti 1496 tuntia vuodessa. Ylityön laillinen maksimimäärä on 330 tuntia vuodessa.

-Määrä lähenee jo yhtä henkilötyövuotta, työsuojelupiirin lakimies Vesa Ullakonoja ihmettelee.

Kaikkiaan ylityön enimmäismäärän ylityksiä oli kuudessa prosentissa tarkastetuista työpaikoista. Lisäksi 10 prosentissa työpaikoista teetettyjen ylitöiden määrää ei voitu varmentaa kirjanpidon puutteiden vuoksi.

Rikkomukset usein tiedon puutetta

Työsuojelupiirien työaikakampanjoinnin tärkeänä työkaluna on jatkossakin tiedottaminen. Useimmissa tapauksissa työaikalakia ei rikota tahallaan, vaan siitä ei tiedetä tarpeeksi. Työsuojelupiirit ovat laatineet työajan hallintaa ja työaikalainsäädäntöä käsittelevän vihkosen, jota jaetaan työpaikoille.

Valistus on mahdollisesti jo tehonnut, sillä työsuojelupiirien vuodesta 1999 jatkuneen tehovalvonnan aikana työaikarikkomukset ovat vähentyneet hieman. Ongelmia kuitenkin riittää. Jos tarkastettujen työpaikkojen määrä suhteutetaan kaikkiin työpaikkoihin, laittomia ylitöitä teetetään arviolta 10 000 työpaikalla ja noin 8000 työpaikalta puuttuu ylityökirjanpito kokonaan.

Jos valistus ei auta, työsuojelupiiri voi haastaa välinpitämättömän työnantajan oikeuteen. Tänä vuonna syyttäjälle on tehty jo lähes 30 ilmoitusta työaikarikkeistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.