Mainos

TV-uutiset vaihtavat kuvasuhteensa laajakuvaksi

Kuvasuhde MTV:n uutisten lähetyksissä muuttuu lauantaista lähtien, kun vanha kuvasuhde vaihtuu 16:9 laajakuvaksi. Myös muiden kanavien uutiset siirtyvät laajakuvaan maanantaihin mennessä.

Tuleva lauantai tuo suomalaiseen tv:n katseluun ehkä suurimman muutoksen sitten värikuvatelevision. Ensin loppuvat analogiset tv-lähetykset, ja myöhemmin päivällä uutiset tuikataan ulos laajakuvana. Jo vuoden päivät rummutettu digiaika lienee kaikille jo tuttu käsite, mutta sitäkin useampi ei ole kuullutkaan kuvasuhteen muuttumisesta.

Uudempi laajakuvatelevisio valitsee oikean kuvakoon itsestään. Sen sijaan perinteisen, neljän suhde kolmeen telkkarin katselu muuttuu laajakuvan myötä huomattavasti.

Kun laajakuvaa katsoo perinteisestä TV:stä, rajautuu suuri osa kuvasta pois. Näissä perinteisissä vastaanottimissa ei ole kuvasuhteen säädintä, joten säätö tehdään digiboksista.

Jos kuva litistyy pitkulaiseksi, digilaitteen säädöt ovat pielessä. Säätöjen ollessa kohdallaan, ylös ja alas jäävät tyhjät palkit.

Useissa digiboksissa kuvasuhteen muuttaminen käy helposti vain yhtä nappia painamalla. Toisissa taas kuvasuhde muutetaan kaukosäätimen valikon kautta. Oman boksin käyttöohjeet kannattaa tarkistaa.

Digiaika ja uusi kuvasuhde voivat aiheuttaa monelle harmaita hiuksia. Kannattaa kuitenkin lohduttautua sillä, että laajakuvan myötä televisiosta näkyy samalla rahalla entistä enemmän kuvaa.

(MTV3/Marjo Nurmi)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.