Mainos

TV-taloon kestävä ja energiatehokas julkisivu poltetusta tiilestä

Katsojat valitsivat TV-talon julkisivuihin vaalean tiilen. Poltettua tiiltä pidetään yleisesti kestävimpänä julkisivumateriaalina.

– Passiivienergiataloon se tuo huoltovapauden lisäksi muutakin lisäetua, kertoo Wienerberger Oy:n markkinointipäällikkö Matti Saarikoski.

– Valkeakosken TV-talossa toteutettu massiivinen, eriytetty rakenne, jossa jätetään ilmarako tiilen taakse, säästää energiaa sekä lämmityksen että jäähdytyksen yhteydessä. Tampereen teknillinen yliopisto ja Helsingin teknillinen korkeakoulu tutkivat sitä kumpikin tahoillaan ja molemmat päätyivät tulokseen, jonka mukaan se säästää lämmityskauden aikana energiaa 6–8 %. Kun mukaan otetaan myös jäähdytys, säästö on vieläkin suurempi.

Eriytetyn julkisivurakenteen toimivuus edellyttää taakse jäävän ilmaraon kautta tapahtuvaa tuulettumista. Rakenteessa on alimmaisena bitumihuopakaistale ja alimman tiilivarvin joka kolmas pystysauma jätetään avoimeksi. Tämä saa aikaan ilmavirran ja auttaa rakoon mahdollisesti kertyvän kosteuden poistumista. Muuraustyön aikana on kiinnitettävä erityistä huomiota raon pysymiseen puhtaana – sinne ei saa jäädä laastia häiritsemään ilmankiertoa.

Laajat tiilipinnat lujitetaan siteillä – ammattikielellä skramloilla – joita tulee neljä kappaletta neliömetrille. Liikuntasaumat sijoitetaan vähintään rakennuksen kulmiin ja lisäksi yleensä paikkoihin, joissa korkotaso muuttuu.

Tiilirakenteella on pitkä elinkaari

Poltetun tiilen valmistus kuluttaa suhteellisen paljon energiaa.

Saarikoski muistuttaa kuitenkin, että sen osuus jää merkityksettömän pieneksi, koska tiilirakenteen elinkaari on niin pitkä:

– Täystiilitalon kaikesta energiankulutuksesta 50 vuoden aikana kuluu tiilen valmistukseen ja muuraukseen noin 6 %. Talon käyttö- ja huoltokustannukset ovat samana aikana 94 %, joten suuret säästöt on haettava sieltä eikä materiaalien valmistuksesta.

Tiilijulkisivun tärkein tehtävä on suojata varsinaista seinärakennetta.

Sillä on kuitenkin myös ratkaisevan suuri merkitys talon ulkonäköön.

Julkisivutiilissä on nykyisin valinnanvaraa niin värien, muodon kuin pinnan suhteen suorastaan häkellyttävissä määrin.

Arkkitehdin ja suunnittelijoiden tehtävänä on valita oikea vaihtoehto, joka sopeuttaa julkisivun kokonaisuuteen. TV-talon julkisivuun käytetään karheapintaisen tiilen lisäksi niin sanotuilla kevennysalueilla profiililtaan voimakasta holkkatiiltä, jolla pyritään saamaan julkisivuun vaihtelua ja elävyyttä.

Lisätietoja:

Wienerberger Oy

www.wienerberger.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.