"Tuulivoima tappoi kanat ja räjäytti silmien verisuonet" – mistä kanagatessa on oikein kyse?

Entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola sai somen pyörimään viime keskiviikkona kertoessaan ensiksi Twitterissä ja sen jälkeen Facebookissa oudoista kanakuolemista tuulivoimaloiden lähellä.

– Asia vaatii puolueetonta tieteellistä tutkimusta, sillä ympäri maailmaa raportoidaan vastaavista ongelmista jättiluokan teollisen tuulivoiman yhteydessä, hän kirjoitti Facebook-päivityksensä lopuksi.

Hieman myöhemmin samana päivänä Yle uutisoi, että Siikaisilla kanat tappoi minkki.

– Päähäni on koko viikonlopun ajan soviteltu foliohattua. Tämä siitä huolimatta, etten rohjennut viestissäni väittää tietäväni syytä vaan peräänkuulutin puolueetonta tutkimusta, Korhola kirjoittaa tänään Iltalehden blogissaan.

Facebook-päivityksensä kommenteissa Korhola perjantaina kirjoitti myös, että ”Tähän liittyy erikoinen yksityiskohta että kaikkien kanojen silmien verisuonet olivat räjähtäneet”.

"En pelkää maineeni menetystä"

Ihmiset kyseenalaistivat somessa Korholan väitteen. Tämänpäiväisessä blogissaan entinen europarlamentaarikko kertoo varmistaneensa asian taustat ja henkilöt.

Eija-Riitta Korhola

Eija-Riitta Korhola on syntynyt vuonna 1959. 

Hän oli aluksi kristillisdemokraattien kansanedustaja, mutta loikkasi kokoomukseen vuonna 2003. Hän oli kokoomuksen varapuheenjohtaja vuosina 2006-2010, mutta erosi paikalta, kun pettyi hallituksen uusiutuvaa energiaa tukevaa energiapakettia.

Euroopan parlamenttiin hänet valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1999 ja uudelleen vuosina 2004 ja 2009. 

Iltalehden blogin esittelytekstin mukaan hän on nykyään ”clean techiin ja energiaan keskittyvä hallitusammattilainen ja filosofian tohtori, joka on väitellyt ilmastopolitiikasta. -- Korhola on ilmastofoorumi ICEFin johtoryhmän jäsen, HelsinkiMission valtuuskunnan jäsen sekä vieraileva vanhempi tutkija Pekingin Tsinghua-Brookingsissa.”

Hän oli keskustellut ennen päivityksensä tekemistä merikarvialaisen perheen kanssa, joka oli kärsinyt tuulivoimamelusta ja joutunut luopumaan eläimistään. Kanat sijoitettiin Korholan mukaan Siikaisille, mistä soitettiin isännälle pääsiäisen jälkeen ja kerrottiin yllättävistä kuolemista.

– Puhelussa arveltiin yhdessä mahdolliseksi syyksi tuulivoiman vaikutusta, muuta ei keksitty. Siinä vaiheessa minä sain kuulla asiasta, hän kertoo blogissa.

Korhola oli ottanut yhteyttä merikarvialaiseen perheeseen Ylen minkkiuutisoinnin jälkeen ja saanut vastauksen tekstiviestillä. Viestissä kerrottiin, että kukaan ei tutkinut kanoja ennen niiden hävittämistä, mutta kanalasta oli löydetty tunneli, joka saattoi olla myös minkin tekemä.

Korhola kertoo bloginsa päätteeksi saavansa paljon viestejä ihmisiltä, jotka kärsivät tuulivoimalan terveyshaitoista. Hän ei pelkää maineensa hetkellistä menetystä, ”jos saa oikeutta näille ihmisille”.  

Lue myös:

    Uusimmat