Tuulihatut

Tuulihatut sopivat kevään juhliin tarjottavaksi pienenä suolaisena tai makeana. Kokeile täyttää tuulihatut parsamoussella tai vaikka raparperirahkalla.

40 pientä tai 20 isoa tuulihattua:

2,5 dl vettä
50 g voita tai margariinia
2 dl Myllyn Paras Karkea- tai Erikoisvehnäjauhoja
(0,5 tl leivinjauhetta)

4 kananmunaa

Kiehauta vesi ja rasva kattilassa, ota pois liedeltä ja lisää kerralla koko jauhomäärä. Sekoita, kunnes vesi-rasvaseos imeytyy jauhoihin. Kuumenna seosta uudelleen koko ajan sekoittaen. Taikina irtoaa kattilan reunoista pallomaiseksi. Siirrä kattila taas pois levyltä ja sekoita joukkoon yksi muna.

Anna taikinan jäähtyä jonkin aikaa. Lisää loput munista yksi kerrallaan sähkövatkaimella vatkaten. Leivinjauhe ei ole tarpeen, mutta varmistaa kohoamisen. Lisää se viimeisen munan kanssa.

Pursota tai nosta kahdella kuumaan veteen kastetulla lusikalla taikinasta pieniä nokareita leivinpaperille. Taikinasta tulee n. 40 pientä tai n. 20 isoa tuulihattua.

Samalla, kun laitat tuulihatut uuniin, pirskota tai suihkuta leivinpaperille pari ruokalusikallista vettä. Höyry edistää kohoamista. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa koosta riippuen 20-25 minuuttia. Tuulihatut ovat valmiit, kun ne ovat keveitä ja vaalean kullankeltaisia.

Vinkki: Voit leipoa tuulihatut etukäteen ja pakastaa ne. Täytä ne vasta tarjoamispäivänä. Täytteeksi sopii esimerkiksi parsa- tai raparperitäyte.

Parsamousse-täyte:

500 g vihreitä parsoja tai 3 avokadoa+sitruunamehua
vettä + suolaa
1 tlk ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
1/3 tl valkopippuria

Koristeeksi:

parsannuppuja
tuoretta kirveliä

Huuhdo parsat ja poista puumaisin tyviosa. Paloittele parsat ja keitä ne juuri ja juuri kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Poista nopeammin kypsyvät nuput vedestä noin minuutissa. Keitä muuten varsia 3-5 minuuttia. Nosta parsat vedestä.

Tai kuori ja pilko avokadot, sivele palat sitruunamehulla. Avokadoja ei keitetä.

Soseuta sauvasekoittimella jäähtyneet parsojen varsipalat tai avokadopalat, lisää ranskankerma ja mausteet.

Täytä tuulihatut soseella. Koristele parsannupuilla ja kirvelillä.

Raparperirahkatäyte

3 dl raparperihilloa (alla ohje itse tehtyyn tai käytä kaupan valmista hilloa)
1 tlk vaniljarahkaa (200 g)
(2 dl paahdettuja mantelilastuja)

Täytä tuulihatut jäähtyneellä hillolla ja rahkalla. Koristele halutessasi paahdetuin mantelilastuin.

Raparperihillo:

500 g raparperia
1 kanelitanko tai pala inkivääriä
4,5 dl hillo-marmeladisokeria

Puhdista ja kuori raparperit, pilko ne kattilaan. Lisää kanelitanko tai inkivääripala ja hillosokeri. Anna kiehua hiljalleen aluksi kannen alla, jotta raparperit mehustuvat. Poista kansi ja anna kiehua vielä noin 10 minuuttia. Poista kanelitanko.

Kaada seos puhtaaseen lasipurkkiin. Peitä kannella ja anna jäähtyä viileässä yön yli. Hillo kiinteytyy kunnolla vasta jäähtyessään

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat