Mainos

Tuuli riehuu Pohjanmaalla ja Kainuussa – tuhansia ilman sähköjä

Voimakas lounaistuuli riepottelee Pohjanmaan maakuntia sekä Kainuuta ja on aiheuttanut useita sähkökatkoja.

Lyyliksi nimetty myrsky on katkaissut sähkönjakelun pahimmillaan jopa 50 000 kotitaloudelta.  

Sähköverkkoyhtiö Elenian asiakasalueella on sen sähkökatkokarttojen mukaan ilman sähköä alkuillasta noin 20 000 kotitaloutta Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Sähköyhtiö Carunan alueella Oulusta itään ilman sähköjä on noin 5 000 taloutta. Sähköt ovat poikki myös yli 13 700 kotitaloudelta Kainuussa Loiste Sähköverkon toiminta-alueella.

MYös Ylä-Savossa Savon Voima Verkko -yhtiö kertoo vioista. Myrskypuuskien takia sähköttömiä asiakkaita oli klo 19 jälkeen yhtiön verkkoalueella noin 10 000.

MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemi kuvailee kovaa tuulta pieneksi yllätykseksi. 

– Ennusteissa ei näkynyt näin voimakkaita tuulia. Kyse on kuitenkin aika pienialaisesta myrskystä. Epävakaisen ilmamassan vuoksi voimakkaita puuskia on päässyt maan pintaan asti, Rintaniemi sanoo.

Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla lounaistuuli on puuskissa ollut jopa vaarallisen voimakasta. Suuria lukemia on mitattu tänään useilta paikkakunnilta. Esimerkiksi Vaalassa tuulen nopeus puuskassa on ollut 28,1 metriä sekunnissa.

– Voimakkainta tuuli on ollut Perämerellä ja Pohjois-Pohjanmaalla. Perämerellä keskituuli on ollut 26 metriä sekunnissa, puuskissa yleisesti yli 30 metriä sekunnissa. Nahkiaisessa on ollut esimerkiksi puuskia, jossa nopeus on ollut 32,9 metriä sekunnissa, kuvailee MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemi tuulten nopeuksia.

Valtatiekin poikki

Pietarsaaressa, Kokkolassa, Kruunupyyssä, Halsualla ja Toholammilla tuuli on kaatanut puita sähkölinjojen ylle. Tämän lisäksi pelastuslaitos on raivannut kaatuneita puita pieniltä teiltä. Pietarsaaren pelastuslaitoksen mukaan muun muassa valtatie 13 oli hetkellisesti poikki.   

Vaarallisen voimakas tuuli ei ole aiheuttanut henkilövahinkoja.  

Voimakkaat tuulet ovat tehneet tuhojaan myös Oulun seudulla. Pelastusviranomaisten mukaan myös Limingassa ja Kalajoella tuuli on kaatanut puita teiden ja sähkölinjojen ylle. Hailuodon lauttaliikenne keskeytettiin puoli neljän maissa huonon sään vuoksi.  

Myös muualla maassa on tuullut navakasti. Kova tuuli aiheutti sähkökatkoja aamulla Lappeenrannassa ja Taipalsaarella. Katkot johtuivat sähkölinjoille kaatuneista tai taipuneista puista. Aamukymmenen jälkeen sähköttä oli hetkellisesti jopa 700 kotitaloutta Lappeenrannan Energiaverkkojen toimialueella.

Rintaniemen mukaan kovat tuulet jatkuvat vielä lähituntien aikana. 

– Oulun seudulla ja Kainuussa tuulet heikkenevät iltaan mennessä, Rintaniemi sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.