Tutkimus varoittaa vauvojen kapaloimisesta: Saattaa lisätä kätkytkuoleman riskiä

Tutkijoiden mukaan kapalointi lisää kätkytkuoleman riskiä kolmanneksella.

Neljän tutkimuksen tuloksiin perustuva analyysi osoittaa, että vauvojen kapalointi peitteeseen tai liinaan saattaa olla yhteydessä kätkytkuolemaan.

Pediatrics-lehdessä julkaistussa selvityksessä tutkittiin 2 519 vauvaa, joista 760 oli menehtynyt kätkytkuolemaan. Tutkijat huomasivat, että kaiken kaikkiaan kapalointi näytti lisäävän kätkytkuoleman riskiä kolmanneksella.

Kuoleman riski vaihteli nukkuma-asennosta riippuen. Kapalointi kaksinkertaisti kätkytkuoleman riskin, jos vauvaa nukutettiin vatsallaan tai kyljellään. Kapalointi lisäsi riskiä vain hieman, jos vauva nukkui selällään.

Tutkimusta johtanut Anna S. Pease Bristolin yliopistosta sanoi, että tutkimustuloksista voi vetää vain alustavia johtopäätöksiä, sillä todisteet kapaloinnin ja kätkytkuoleman yhteydestä ovat vielä rajallisia.

Pease kuitenkin muistuttaa kuitenkin, että vauvat tulisi aina nukuttaa selällään.

– Tiedämme jo, että kyljellä ja vatsallaan nukkuminen on vaarallista pienille vauvoille, joten neuvo nukuttaa lapsia selällään on entistä tärkeämpää, kun vanhemmat päättävät kapaloida heitä.

Kätkytkuoleman riski kasvoi iän myötä.

– Ehdotamme, että vanhemmat miettisivät, missä iässä kapalointi tulisi lopettaa. Vauvat alkavat kääntyä 4–6-kuukauden iässä, ja siinä vaiheessa saattaisi olla paras lopettaa, Pease suosittelee.

Suomessa THL suosittelee nukuttamaan lasta selällään kuuden kuukauden ikään saakka.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja