Tutkimus: Silmien väri kielii karmivista riskeistä!

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan silmien väri saattaa kertoa tulevista iho-ongelmista. Tutkijat uskovat, että silmien väri vaikuttaa siihen, kuinka suuri riski henkilöllä on sairastua melanoomaan eli tummasolusyöpään.

Tulosten mukaan sinisilmäisille kehkeytyy ruskeasilmäisiä epätodennäköisemmin vitiligo. Vitiligo eli valkopälvi on autoimmuunitauti, jossa melaniinipigmenttiä tuottavat solut häviävät ihosta läiskittäin. Ihoon ilmestyy siis valkoisia läiskiä.

Henkilöt, joilla on valkopälvi, on korkeampi riski saada toinen autoimmuunisairaus.

Tutkimuksessa kartoitettiin 450 henkilön silmien väri. Osa heistä oli terveitä, ja osa sairasti ihosyöpää. Tutkijat havaitsivat 13 uutta geeniä, jotka altistavat vitiligolle. Vitiligoa sairastavista 27 prosenttia oli sini- tai harmaasilmäisiä, 30 prosenttia vihertäväsilmäisiä ja 43 prosenttia ruskeasilmäisiä.

Omituisinta tutkimuksessa on se, että tutkijoiden mukaan vitiligoon liittyvä, poikkeava immuunivaste saattaa alentaa riskiä sairastua melanoomaan.

Useat vitiligoa sairastavat saattavat masentua ja kokea huonommuuden tunnetta ympäri vartalon levittyvien läiskien takia. Vitiligoon on tarjolla erilaisia hoitokeinoja. Valohoidot ovat onnistuneet hyvin. Jotkut ovat käyttäneet UVB-lamppuja, jotka ovat lisänneet pigmenttiä. Saatavilla on myös kotona käytettäviä lamppuja, jottei tarvitse käydä kalliissa ultraviolettisäteily-hoidossa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja