Tutkimus: Satunnaiset Facebook-kaverit ärsyttävät suomalaista

Eikö olekin raivostuttavaa, kun Facebookin chat vilkkuu jatkuvasti, ja satunnaisia kaveripyyntöjä sen kun satelee? Tulevaisuudessa meiningin halutaan olevan erilaista, kertoo Microsoftin ja TNS Gallupin Suomalaiset online -tutkimus.

Tutkimuksen mukaan netinkäyttäjä kaipaa yhä enemmän mahdollisuuksia jutella ja jakaa tietoa vain itse valitsemilleen henkilöille.

– Suomalaiset sosiaalisen median käyttäjät ovat todellisia kontaktoijia ja ottavat rohkeasti yhteyttä muihin ihmisiin. Kokeilunhaluiset kuluttajat ovat kuitenkin myös herkkiä poistamaan profiilejaan netin yhteisöpalveluista, mikäli olemassa olevat ratkaisut eivät tyydytä heitä, kertoo TNS Gallup Digitalin tutkimuspäällikkö Reeta Sutinen.

Jopa 93 prosenttia nuorista, alle 30-vuotiaista naisista käyttää sosiaalisia medioita. Samanikäisistä naisista 59 prosenttia on kuitenkin joskus poistanut profiilinsa yhteisöpalveluista, ja monet kokevat jakavansa henkilökohtaista tietoa liian monille ihmisille.

Tilanne on ristiriitainen: 41 prosenttia suomalaisista haluaisi nähdä vain tiettyjen henkilöiden päivityksiä sosiaalisissa medioissa, mutta yli puolella kyseisiä medioita käyttävistä on kavereinaan vain noin kymmenen "oikeaa ystävää". Moni haluaakin poistaa profiilinsa pitääkseen yhteyttä oikeiden ystäviensä kanssa ja päästäkseen eroon epäolennaisista tiedoista, joita sosiaalinen media heille syytää.

Netti ei kuitenkaan ole menettämässä viehätystään: TNS Gallupin tutkimustulosten mukaan 78 prosenttia suomalaisista surffaa päivittäin, ja 71 prosenttia viettää aikaa sosiaalisessa mediassa. Mikä siis lienee vialla: eikö suomalainen uskalla kieltäytyä enon naisystävän kaveripyynnöstä, vai onko "naamakirjakavereiden" määrä jonkinlainen statussymboli?

Teksti: Maria Aarnio

Lähteet: Cision tiedotepalvelu, TNS Gallup ja Microsoft

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja