Tutkimus: Roskaruoalla hurjat vaikutukset terveyteen

Tuoreen tutkimuksen mukaan roskaruoan syönti lisää riskiä astmaan ja allergioihin lapsilla.

Eurooppalaisen tutkijaryhmän tuoreen selvityksen mukaan roskaruoasta ei ole haittaa ainoastaan vyötärölle, vaan teolliset rasvaherkut voivat aiheuttaa myös muun muassa astmaa ja allergioita. Tutkijoden mukaan astman, atooppisen ihottuman ja allergioiden riski kohoaa pikaruokaa säännöllisesti syövillä lapsilla ja nuorilla.

Eurooppalainen tutkijaryhmä analysoi tutkimustaan varten yli 319 000 teinin ja 181 000 lapsen terveystietoja. Tiedot oli kerätty kymmenistä eri maista kansainvälistä lasten astmaa ja allergioita käsittelevää tutkimusta varten.

Riski kasvaa jo muutamasta viikkoannoksesta

Lapsilla vakavan astman riskin havaittiin kasvavan 27 prosenttia ja nuorilla jopa 39 prosenttia, kun ruokavalioon kuului vähintään kolme annosta pikaruokaa viikossa. Oireet puolestaan vähenivät, jos lasten ja nuorten ruokavaliossa suosittiin hedelmiä.

Tutkijat selvittivät myös mahdollisia muita allergiaan ja astmaan altistavia tekijöitä, mutta roskaruokan vaikutus sekä lasten että nuorten terveyteen oli selkein. Rasvainen ja teollinen ruoka on tutkijoiden mukaan suorassa yhteydessä hengityselinten ongelmiin.

Tutkijat eivät kuitenkaan vahvista suoraa syy-seuraussuhdetta roskaruoan ja terveysongelmien välillä. Tyydyttyneillä rasvoilla on aiemmissa tutkimuksissa todettu olevan yhteys allergeeneille altistavaan immuunijärjestelmän heikkenemiseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja