Tutkimus: Röntgensäteily heikentää lasten älyllistä kehitystä

Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että päähän säteilyhoitoa saaneiden poikien myöhempi koulumenestys oli sitä huonompi, mitä enemmän säteilyä he olivat saaneet.

Aivojen röntgenkuvauksessa käytetyt säteilyannokset saattavat heikentää pikkulasten älyllistä kehitystä, todetaan tuoreessa, Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa.

Aiempien tutkimusten mukaan kehittymässä oleviin aivoihin kohdistuneet suuret säteilyannokset aiheuttavat henkistä jälkeenjääneisyyttä. Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan myös pienemmät säteilyannokset voivat vaikuttaa lasten älylliseen kehitykseen.

Karoliinisen sairaalan apulaisprofessorin Per Hallin johtama tutkimusryhmä selvitti vuosina 1930-59 säteilyhoitoa päähän saaneiden poikien myöhempää koulumenestystä ja armeijan älykkyystestien tuloksia. Poikia oli reilut 3 000, he saivat säteilyhoitoa alle 18 kuukauden ikäisenä, ja heillä oli sairaalassa hoidettu hemangiooma-ihosairautta.

Tutkimuksen mukaan pojista sitä pienempi osa päätyi lukioon, mitä suuremman säteilyannoksen he olivat saaneet. Lukioon menon ratkaisi tuohon aikaan lähinnä aiempi koulumenestys. 18-19-vuotiaana tehdyissä armeijan älykkyystesteissä oli erikokoisia säteilyannoksia saaneiden välillä eroja oppimiskykyä ja loogista päättelyä mittaavien testien tuloksissa. Paljon säteilyä saaneilla oli taipumus saada huonommat pisteet kuin vähän säteilyä saaneilla. Avaruudellista hahmottamista mittaavassa testissä eroja ei ollut.

Tutkimus julkaistaan lääketieteellisen aikakauslehden British Medical Journalin tämän vuoden ensimmäisessä numerossa.

Nykyajan tietokonekuvauksestakin säteilyä

Tutkijoiden mukaan nykyään verraten yleisessä tietokonekerroskuvauksessa käytetyt säteilyannokset voivat ainakin joissakin tapauksissa heikentää lasten henkistä kehitystä. Tutkimuksessa väitetään, että tietokonekuvausta käytetään usein pientenkin pään vammojen tutkimiseen. Tutkijat kehottavat käyttämään menetelmää harkiten pään sairauksien hoidossa.

-Radiologisessa tutkimuksessa pyritään siihen, että säteilyä annetaan mahdollisimman vähän. Lähtökohtana on, että ensisijaisesti käytetään magneettikuvausta, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin röntgenyksikön johtava ylilääkäri Juhani Ahovuo.

Magneettikuvauksessa potilas ei altistu säteilylle, mutta menetelmä on hitaampi kuin esimerkiksi tietokonekuvaus. Joissakin tilanteissa, esimerkiksi onnettomuuksien aiheuttamissa akuuteissa traumatilanteissa, saatetaan tietokonekuvausta tarvita.

Husin lasten ja nuorten sairaalaan ollaan parhaillaan asentamassa ensimmäistä tietokonekuvauslaitetta. Ensi vuoden aikana lasten ja nuorten sairaalaan on Ahovuon mukaan tarkoitus saada myös oma magneettikuvauslaitteisto.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat