Tutkimus: Lukuaineiden arvostus romahti Suomessa?

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suoamalaiset toivovat perinteisten lukuaineiden ja toisen kotimaisen kielen opetuksen sijaan kansalaistaitoa ja liikuntaa.

Koulujen oppiaineiden määristä ja suhteista on keskustelu paljon. Perinteisesti on arvostettu lukuaineita, kuten esimerkiksi historiaa, uskontoa tai elämänkatsomustietoa, biologiaa ja maantietoa. YouGov Finlandin ja Viestintätoimisto Deskin tekemä kyselytutkimus kertoo kuitenkin mielipideilmaston muutoksesta. Kouluihin toivottaisiin lisää kansalaistaidon opetusta sekä liikuntaa.

Verkkotutkimuksessa kysyttiin suomalaisten mielipiteitä siitä, mitä oppiaineita he painottaisivat peruskoulun yläasteiden opintosuunnitelmissa, jos saisivat itse päättää. Vastaajien keskuudessa nousi selväksi enemmistöksi kansalaistaidon opetus. Lähes viidennes vastaajista olisi ottamassa opinto-ohjelmaan tämän aineen. Toiseksi suurimmaksi yllättäjäksi nousi liikunta: 16 % vastaajista lisäisi liikunnan määrää, kun puolestaan 13 % haluaisi nykyistä enemmän kädentaitojen, kuten käsitöiden ja kotitalouden opetusta. Lukuaineiden osuutta opetussuunnitelmaan lisäisi vain 5 % vastanneista.

Kyselyyn vastanneiden mielestä suurin häviäjä oli toisen kotimaisen kielen opetus. Sitä vähentäisi jopa 24 % vastaajista. Lukuaineiden opiskelua vähentäisi puolestaan 12 % ja taideaineita 10 % vastaajista. Kuitenkin lähes viidennes vastaajista oli tyytyväinen nykyiseen jakoon, eikä vähentäisi minkään aineen opetusta.

Tutkimuksen tekivät YouGov Finland ja Viestintätoimisto Deski. Tutkimukseen vastasi 1006 18-74-vuotiasta suomalaista. Tiedot kerättiin web-kyselynä 5.9. – 9.9.2012 välisenä aikana YouGov Groupin kuluttajapaneelissa. Paneeliin kuuluu 25.000 suomalaista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja