Tutkimus: Kiinalaisista yrteistä apua sikainfluenssaan

Kiinalainen yrttiseos saattaa olla yhtä tehokas lievien sikainfluenssatapausten hoidossa kuin lääkkeet. Tuoreen kiinalaistutkimuksen mukaan yrttiseos voi helpottaa H1N1-viruksen aiheuttamaa kuumetta yhtä hyvin kuin Tamiflu-lääke.

Yrttiseosta on käytetty Kiinassa perinteisesti kuumeen ja vilustumisen hoidossa. Yrttejä, jotka tunnetaan nimellä maxingshigan-yinqiaosan, on Kiinan lisäksi myynnissä Japanissa, Koreassa ja Saksassa.

Tutkimuksessa seurattiin 410 kiinalaisen selviytymistä sikainfluenssan kourista. Yrttiseosta ottaneilla virustautiin liittyvä kuume helpotti 16 tunnissa, tavallista särkylääkettä ottaneilla 26 tunnissa ja Tamiflu-lääkettä ottaneilla 20 tunnissa. Ne henkilöt, jotka ottivat sekä Tamifluta että yrttiseosta, alkoivat toipua 15 tunnissa.

Henkilöt olivat nuoria tai keski-ikäisiä, sikainfluenssaa sairastavia perusterveitä aikuisia. Lisäksi he kärsivät vain sikainfluenssan lievästä muodosta.

Tutkijat sanovatkin, että lisätietoja vanhusten tai vakavasti sairastuneiden auttamiseksi tarvitaan. Yrtit eivät siis välttämättä tuo helpotusta oireisiin, jos henkilö kärsii rajusta influenssasta.

Asiantuntijat myös varoittavat turvautumasta perinteiseen lääketieteeseen sokeasti. Yksi yrittiseoksen ainesosa on nimittäin efedra (ma huang), joka on kielletty ravintolisissä Yhdysvalloissa. Efedran on katsottu olevan yhteydessä sydänkohtauksiin ja jopa joidenkin käyttäjien kuolemiin.

Kiinalaisessa lääketieteessä efedraa voi silti käyttää, sillä sitä käytetään vain hyvin pieninä pitoisuuksina muiden aineiden joukossa.

Tutkimus tehtiin Pekingin hengityselinsairauksia tutkivassa instituutissa. Se julkaistiin Annals of Internal Medicine -julkaisussa.

(MTV3 - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja