Tutkimus: Haluttomuus parisuhteessa vaivaa myös alle 30-vuotiaita

Joka toinen suomalainen kokee parisuhteessaan seksuaalisen halun puutetta. Väestöliiton julkaisemassa teoksessa suomalaiset naiset kertovat haluttomuudestaan.

Väestöliitto kokosi yhteistyössä Me Naiset -lehden kanssa kirjeaineistoa suomalaisten haluttomuudesta. Halut jäissä? Naisten seksuaalisen halun puute -teoksessa suomalaiset kuvaavat seksuaalisen halun puutetta ja sen syitä. Kirjoittajien keski-ikä oli 37 vuotta. Tutkimuksessa selvisi, että kaikissa parisuhdemuodoissa lisääntynyt haluttomuus on selvästi yleisempi ongelma naisilla kuin miehillä. Usein haluttomuusongelmia koetaan eniten ruuhkavuosien aikaan ja etenkin uusperheissä.

– Kirjoitukset auttavat ymmärtämään, mitä seksuaalisen halun puute on naisille käytännössä tarkoittanut ja mitä seurauksia sillä on ollut heidän elämälleen, kertoo Väestöliiton kliininen seksologi Tarja Sandberg, joka on julkaisun toinen kirjoittaja.

– Läheisyys, intiimiys ja seksuaalinen halu kuuluvat yhteen ja ne tukevat toinen toisiaan. Haluttomuus vaikuttaa parisuhteen hyvinvointiin. Se aiheuttaa väistämättä ongelmia parin vuorovaikutuksessa ja heikentää parisuhteen seksuaalista tyytyväisyyttä ja johtaa jopa eroon, kertoo puolestaan julkaisun toinen kirjoittaja, tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta.

Tutkimuksessa yllätti myös kirjoittajien nuori ikä.

– Seksuaalisen halun puute koskee laajasti myös nuoria naisia. Halun puute oli kirjoittajien keskuudessa yhtä yleistä nuorilla kuin jo vähän vanhemmillakin naisilla. Joka kolmas haluttomuudesta kirjoittanut nainen oli alle 30-vuotias, he kertovat.

Syitä haluttomuuteen löytyi useita. Suurin niistä oli joku naisiin itseensä liittyvä tekijä, esimerkiksi huono seksuaalinen itsetunto – itseä ei tunneta haluttavaksi.

– Miehet voisivat helpottaa tätä tilannetta suurestikin, jos he suostuisivat kehumaan naiselliselta tenholtaan epävarmoja kumppaneitaan, Kontula neuvoo.

Taustalla monia eri tekijöitä

Joka neljäs kertomus paljasti taustalla olevan jonkin merkittävämmän ongelman parisuhteen toimivuuteen liittyen. Syynä saattoi olla esimerkiksi arvostuksen ja myönteisen palautteen puute, yhteisen ajan ja romantiikan puute, stressaava parisuhde tai uusperhe, parisuhteen ongelmallinen arki ja sen jakaminen puolison kanssa, miehen haluttomuus, miehen liian nopea laukeaminen ja miehen epäilty uskottomuus.

Reilussa kymmenesosassa haluttomuuden syy löytyi miehestä, esimerkkejä näistä olivat miehen väkivaltaisuus, alkoholismi, masennus, korostunut mustasukkaisuus, uskottomuus, tietyt sairaudet ja miehen erektio-ongelmat. Myös väsymyksen vaikutus haluun ja seksiin tuli selvästi ilmi. Elämä saattoi olla kokonaisuutena hyvin stressaavaa sekä työssä että kotona.

Seksuaalisen halun puute näyttää johtavan naisilla oman arvostuksen laskemiseen ja muuten onnellisen elämän muuttumiseen osittain onnettomaksi.

– Naisen seksuaalisen toiminnan ja tyytyväisyyden on katsottu korreloivan hänen henkisen ja tunne-elämänsä hyvinvoinnin kanssa, Kontula toteaa.

Mitä haluttomuudelle voi sitten tehdä? Monissa tapauksissa paras ratkaisu on vuorovaikutuksen parantaminen.

– Halua voi lisätä monilla eri tavoilla, koskettelulla, keskustelemalla kumppanin kanssa siitä, mitä haluaa ja toivoo, eroottisella materiaalilla, kiihottavalla leikittelyllä ja niin edelleen. Kannattaa myös muistaa fantasiat, jotka ovat hyvä apu ja seksin pääomaa. Seksuaalisen halun syntymiseen tarvitaan hyvä kumppani, niin sanottu terve itsekkyys seksin aikana, hyvä seksuaalinen itsetunto ja hyvät seksitaidot, Sandberg neuvoo.

Jos tavallisimmista keinoista ei tunnu olevan apua, Sandberg kannustaa hakeutumaan seksuaaliterapiaan- tai neuvontaan. Se saattaa muuttaa elämän suunnan nautinnollisempaan seksuaalisuuteen ja hyviin seksuaalikokemuksiin.

Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox,Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja